• Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije


  Postavi kao početnu  I  Dodaj u Favorites
    

IZVJEŠĆE O RADU NAČELNIKA OD 01. SIJEČNJA – 30. LIPNJA 2013. Ispis E-mail

novost






Temeljem Čl. 49. Statuta Općine Pučišća (Službeni glasnik Općine Pučišća 4/09, 1/13 i 5/13), načelnik Općine Pučišća, dana 12. rujna 2013. godine, Općinskom vijeću Općine Pučišća podnosi

IZVJEŠĆE O RADU NAČELNIKA

ZA PERIOD OD 01. SIJEČNJA – 30. LIPNJA 2013. GODINE

Prvo polugodište 2013. godine obilježeno je visokom razinom aktivnosti na brojnim započetim projektima te održavanjem izbora za načelnika i Općinsko vijeće Općine Pučišća. Izbori za načelnika okončani su već u prvom krugu, a Općinsko vijeće konstituirano je u prvom pokušaju sa predstavničkom većinom na čelu s Hrvatskom demokratskom zajednicom koja nastavlja svoj treći mandat za redom. Uspješno je nastavljen stečajni postupak Jadrankamena, a doneseni su i neki strateški prostorno-planski dokumenti značajni za daljnji razvoj Općine.



  1. P r o j e k t i k o m u n a l n e i z g r a d n j e i o d r ž a v a nj a

Već započeti projekti su uspješno nastavljeni, a neki od njih kao što su vrtić i igralište u Pražnicama, zgrada hitne pomoći u Gornjem Humcu te sanacija obale u Pučišćima su u ovom razdoblju i završeni. Manji zahvati su samo taksativno nabrojeni.

  1. Projekt proširenja južne obale luke Pučišća ( do Mosta J. Mladinića do plaže Macel)

Nakon idejnog projekta za lokacijsku dozvolu koji je izradila Obala d.o.o. iz Splita, izrađen je od strane tvrtke Prostor d.o.o. arhitektonski projekt uređenja i komunalnog opremanja sa 3D-vizualizacijom. Na jesen se planira početak postupka izdavanja lokacijske dozvole.



  1. Sanacija sjeverne obale u pučiškoj luci

Izvršeni su svi planirani podmorski i nadmorski radovi na sanaciji ovog dijela obalnog zida i obalne šetnice.



  1. Javni WC i podzemni kontejneri za komunalni otpad kod Mosta pučiških pomoraca

U prvoj polovini godine napravljena je glavnina građevinsko-instalaterskih radova. Završetak svih radova očekuje se na jesen, kada će se kod javnog WC-a postaviti i prvi podzemni kontejneri za otpad u Pučišćima.



  1. Trg u Gornjem Humcu

Izgrađeni su kamene jerule oko stabala, postavljena i puštena u rad središnja i zidna javna rasvjeta trga.



  1. Uređenje trga u Pražnicama

Izvršeno je betoniranje i opločenje središnjeg mjesnog trga u Pražnicama te su posađena nova ukrasna stabla.



  1. Zgrada Tima 2 HMP u Gornjem Humcu

Tim 2 je u funkciji od 01. veljače 2013., nakon čega je općina izvela još neke manje radove opločenja i uređenja okoliša.



  1. Dječji vrtić Pražnica

Postavljene su kamene podne ploče u dvorištu vrtića, montirana je kombinirana kameno-kovana ograda te je nakon sveobuhvatnog uređenja interijera, krovišta i okoliša, skromnom svečanošću obilježen završetak radova.



  1. Mrtvačnica u Pučišćima

Otkupljeno je zemljište potrebno za izgradnju mrtvačnice. U tijeku je sudski postupak uknjižbe kojim će se osigurati uvjeti za izdavanje Rješenja o uvjetima građenja.



  1. Procrpnica „Česminova vala“

Nakon što su pribavljene sve dozvole i provedeni natječaji za radove i stručni nadzor, nizom sastanaka sa predstavnicima Hrvatskih voda nastojimo osigurati ostatak potrebnih sredstava za početak radova.



  1. Radovi asfaltiranja

U suradnji sa Županijskom upravom za ceste, asfaltirane su najkritičnije dionice južne pučiške obilaznice kao i dio Ulice Vicka Prodića.



  1. Cesta Pučišća-Povlja

28. veljače 2013. godine Upravni odjel za prostorno uređenje izdao je Lokacijsku dozvolu za izgradnju prve dionice ceste Pučišća-Povlja u duljini 4.825 m nakon što je u siječnju proveden javni uvid u Idejni projekt i nakon što su pribavljeni svi posebni uvjeti. Na rješenje o izdavanju lokacijske dozvole nadležnom ministarstvu izjavljene su tri žalbe koje su rješenjem od 27. svibnja 2013. odbijene, čime je dozvola postala izvršna dana 03. lipnja 2013. godine. Osim za izgradnju same prometnice, dozvola je izdana i za izgradnju elektroenergetske mreže srednjeg napona 10 i 35 kV, izgradnju javne rasvjete i distributivne telekomunikacijske mreže. Nakon izvršnosti lokacijske dozvole, ugovorena je izrada glavnog projekta i parcelacijskog elaborata.



  1. Sanacija južne pučiške obilaznice

Dovršen je izvedbeni projekt sanacije obilaznice (ŽC 6161, cesta Supetar-Postira-Pučišća-Stipanska luka) u duljini 2.7 km. Procjena troškova sa PDV-om je oko 8.5 milijuna kuna, a sredstva pokušavamo osigurati posredstvom Hrvatskih cesta. Projekt predviđa dizanje dijela postojećeg kolnika i dijela kolničke konstrukcije, izradu nove kolničke konstrukcije, kompletan novi sloj nosivog i habajućeg sloja asfalta, uređenje pokosa, postavljanje nove opreme ceste te ispravljanje geometrije ceste na najkritičnijim dionicama.



  1. Odbojna ograda u Ulici Vicka Prodića

Postavljeno je 300 m nove odbojne ograde na ulazu u Pučišća, čime je dodatno povećana sigurnost prometa vozila i pješaka.



  1. Pješačke staze i inox ograde na kupalištima

Označene su dvije turističke pješačke staze te je napravljen pano sa grafikom. Postavljene su ograde za prilaz kupalištima Sv. Rok, Macel i Prve lučice, izrađene su nove stepenice za silazak u more.



  1. Kamene ploče sa nazivima ulica, trgova i mostova u Pučišćima

Izrađeno je i ugrađeno 20-tak kamenih ploča s natpisima u sklopu završne faze imenovanja ulica u Pučišćima.



  1. Dječja igrališta

Novim igralima opremljena su dječja igrališta u Parku hrvatskih branitelja u Pučišćima, kod boćališta u Gornjem Humcu te u sklopu vrtića u Pražnicama.



  1. Osvjetljenje nogometnog igrališta u Pražnicama

Puštanjem u rad reflektora i postavljanjem kamenih klupa za gledatelje, završen je projekt uređenja malonogometnog igrališta u Pražnicama. Otvaranje je obilježeno prigodnom svečanošću na kojoj je gostovala momčad veterana NK Hajduk.



  1. Probijanje poljskog puta Bezminac

U suradnji sa zainteresiranim građanima probijen je i uređen novi poljski put Krilo-Bezminac u duljini od cca 2 km.



  1. Uređenje poljskog puta Gornji Humac- Sv. Juraj na Straževniku

Za promet vozila uređeno je oko 1100 m poljskog puta.



  1. Betoniranje kritičnih dionica poljskog puta Pražnica-Dubrova

U suradnji sa zainteresiranim građanima, betonirano je oko 500 m ovog poljskog puta.



  1. Sanacija šetališta put Lanterne

Mljevenjem, ravnanjem, nasipanjem i valjanjem saniran je gornji sloj šetnice u duljini 1000 m.

  1. L e g a l i z a c i j a

Ukupno je do sada kroz postupak izdavanja rješenja o naknadi za zadržavanje u prostoru legalizirano oko 100 različitih objekata na području općine Pučišća od čega je u prvih šest mjeseci 2013. godine uprihođeno 30.528 kn, a izdano je ukupno dvadesetak rješenja o komunalnom doprinosu od čega je u ovom periodu uprihođeno oko 25.000 kn. Obzirom na veliki broj zahtjeva za legalizaciju predanih do kraja lipnja, očekuje se da će se čitav postupak protegnuti i na narednu godinu.

  1. S o c i j a l n a s k r b

U šest mjeseci isplaćeno je 18.000 kn kroz institut jednokratne pomoći, 20.000 kn naknada za opremu novorođenčadi, sa 14.000 kn sufinancirao se rad udruge za pomoć i njegu u kući, sa 2.000 kn udruga Brački pupoljci za djecu sa posebnim potrebama, a sa 15.125 kn sufinancirao se autobusni prijevoz učenika.

  1. P r o s t o r n o p l a n i r a n j e

Općinsko vijeće na svojoj 23. sjednici od 9. travnja 2013. godine prihvatilo je Izvješće o stanju u prostoru Općine Pučišća za razdoblje od 2009.-2013. godine. Na temelju tog izvješća, na istoj sjednici donesena je Odluka o izradi izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Pučišća koji je donesen točno četiri godine ranije, 10. travnja 2009. godine. Postupak je nastavljen prikupljanjem mišljenja i zahtjeva nadležnih tijela, nakon čega slijedi prethodna rasprava. Izmjene i dopune PPUO Pučišća, osim usklađenja sa novom zakonskom regulativom, predviđaju preispitivanje građevinskih područja, područja za eksploataciju mineralnih sirovina, gospodarskih zona, te posebno usklađenje sa planom višeg reda, a to je Prostorni plan Splitsko-dalmatinske županije. U postupku izmjena i dopuna PPSDŽ došlo je do zastoja zbog kojeg je održana ponovljena javna rasprava u travnju, a donošenje plana se očekuje u listopadu ove godine.

  1. S t e č a j n i p o s t u p a k n a d J a d r a n k a m e n o m

U prvom polugodištu održane su dvije sjednice Odbora vjerovnika, jedna 18. ožujka u Pučišćima i druga 27. lipnja u Splitu, a u ožujku je održano posebno ispitno ročište i Skupština vjerovnika Jadrankamena. Sve odluke donesene na Skupštini usuglašene su prethodno na sjednicama Odbora sa ciljem nastavka uspješnog poslovanja i donošenja kvalitetnog stečajnog plana. Prihvaćeno je izvješće stečajne upraviteljice i jasno iskazano povjerenje predstavniku zaposlenika u Odboru vjerovnika. Zahvaljujući osiguranom kontinuitetu rada i upravljanja tvrtkom ostvareni su pozitivni poslovni rezultati, povećana je proizvodnja i prodaja, a s time u vezi i broj zaposlenih u tvrtki. Iskazani interes ulagača bit će valoriziran u postupku izrade stečajnog plana čija priprema je ugovorom povjerena tvrtki BDO Croatia iz Zagreba. Na osnovu izrađenog urbanističkog plana uređenja, procjene utjecaja na okoliš te izdane lokacijske dozvole, u kolovozu je Jadrankamenu odobrena montaža privremenog privezišta za potrebe isporuke tehničkog kamena u količini od 1.000.000 m³. Prodajom tehničkog kamena osigurat će se besplatno čišćenje kamenoloma te dodatni mjesečni prihod od cca 350.000 kn koji bi se usmjeravao za isplatu otpremnina radnicima.

  1. P r o r a č u n i r a z v o j n e s m j e r n i c e

Ostvareni su proračunski prihodi u iznosu 3.085.476,00 kn ili 87% od planiranih prihoda, a rashodi u iznosu od 3.315.498,00 kn što je na razini 94% planiranih rashoda. Obzirom na to, deficit proračuna općine Pučišća za prvih šest mjeseci iznosi 230.022,00 kn o čemu je potrebno voditi računa u nastavku proračunske godine. Na taj deficit utjecala je i činjenica da je u prvom polugodištu plaćena ovrha po dugu Cestaru za asfaltiranje iz 2002. godine u iznosu od preko 120.000 kn. Deficit bi bio daleko veći da nije realizirana prodaja općinske nekretnine za 1.113.964,00 kn, a koja je kupljena od PZ Dubrava u stečaju 2010. godine za cca 130.000 kn. Ukupne obveze na dan 30.06.2013. godine iznose 4.642.287,46 kn, od čega se cca 2.100.000 kn odnosi na obveze po kreditu Vodovoda za izgradnju kolektorske mreže, a ukupna potraživanja na dan 30.06.2013. godine iznose 3.845.417,38 kn od čega se 2.538.911,31 kn odnose na potraživanja po osnovi naknada za koncesije na mineralne sirovine, eko-rentu, legalizaciju i javne površine (uglavnom vezano za stečaj Jadrankamena).


Pokriće navedenog manjka moguće je boljom naplatom svih potraživanja, posebno u stečajnom postupku Jadrankamena, te pokretanjem velikih investicija predviđenih Izmjenama i dopunama prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije (turističke zone, kamenolomi, fotonaponske elektrane). Zbog toga su jasna nastojanja Općine u smislu izrade Izvješća o stanju u prostoru, Izmjena i dopuna PPUO Pučišća te sudjelovanja u izradi Izmjena i dopuna PPSDŽ, a u vezi s time i uređenja obilaznice, izgradnje ceste Pučišća-Povlja te izgradnje procrpne stanice Česminova vala.


Također, razvidan je angažman Općine u stečajnom postupku Jadrankamena sa ciljem uspješnog završetka stečaja i formiranja nove vlasničke strukture. Poseban interes u ovoj fazi stečajnog postupka treba usmjeriti na temeljno pitanje: kako osigurati preduvjete za dugoročno održanje i eventualni rast broja zaposlenih u Jadrankamenu? Odgovor na to pitanje opet se većim dijelom svodi na prostorno planiranje, što i jest osnovni alat utjecaja lokalne samouprave na razvoj gospodarstva. Atraktivnost turističkog zemljišta i luke nautičkog turizma u Stipanskoj luci olakšat će utrženje tih nekretnina i smanjiti obveze stečajnog dužnika, a u isto vrijeme otvoriti radna mjesta i turističku perspektivu Općine. Planiranje novih kamenoloma također je poticajno u smislu zapošljavanja, a posebnu važnost ima teretna luka u Veselju koja kratkoročno osigurava prihod i olakšava otvaranje kamenoloma, a dugoročno, povezana na cestovnu i energetsku infrastrukturu odvojkom ceste Pučišća-Povlja povećava konkurentnost svih bračkih kamenoloma i pilana te osigurava lokalnu zaposlenost. Izgradnjom luke u Veselju, svaki otočki proizvođač, a posebno Jadrankamen, bliže je tržištu od onog u Dugopolju ili čak Zagrebu. Izmjenama i dopunama PPUO Pučišća potrebno je također osigurati da se na postojećoj lokaciji Pilane Punta mogu proširivati i tehnološki modernizirati postojeći ili graditi novi pogoni.


Ostali razvojni i komunalni projekti realizirat će se i dalje putem Lučke uprave SDŽ, Županijske uprave za ceste, Hrvatskih cesta, Vodovoda Brač i Hrvatskih voda, Hrvatskih šuma i HEP-a, a sve kako bi se što manje opterećivalo općinski proračun. Ulaskom RH u EU, otvaraju se i na tom polju nove mogućnosti financiranja dobro pripremljenih i kvalitetnih projekata.


Ovo su osnovne smjernice koje provodimo posljednjih godina i koje smo prezentirali biračima u izbornoj promidžbi. Na tim temeljima, uz snažnu podršku građana Općine Pučišća i do sada potvrđenu podršku Općinskog vijeća, gradimo i radimo dalje.



O P Ć I N A P U Č I Š Ć A

M a r i n o K a š t e l a n , općinski načelnik

Klasa: 021-05/13-01/36

Ur. Broj:2104/06-01-13-01

Pučišća, 12. rujna 2013. godine




 
 




www.pucisca.hr
službene internet stranice općine Pučišća