• Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije


  Postavi kao početnu  I  Dodaj u Favorites
    

IZVJEŠĆE O RADU NAČELNIKA 30.06.-31.12.2013. Ispis E-mail
novost






Temeljem Čl. 49. Statuta Općine Pučišća (Službeni glasnik Općine Pučišća 4/09, 1/13, 5/13 i 6/13), načelnik Općine Pučišća, dana 5. ožujka 2014. godine, Općinskom vijeću Općine Pučišća podnosi



IZVJEŠĆE O RADU NAČELNIKA

ZA PERIOD OD 01. SRPNJA – 31. PROSINCA 2013. GODINE

Nakon 2012. koja je u svakom pogledu bila najteža godina od osnutka Općine, protekla godina je, usprkos izrazito nepovoljnom makroekonomskom okruženju, za Općinu Pučišća značila prekretnicu uz pozitivnu promjenu svih relevantnih trendova. Rasli su proračunski prihodi po gotovo svim osnovama, rastao je broj zaposlenih u gospodarstvu i proizvodnja gospodarskih subjekata, povećan je broj noćenja uz rast prihoda od turizma, uspješno su nastavljeni svi strateški općinski projekti. Sve to omogućila je politička stabilnost u Općinskom vijeću koje je u izbornoj 2013. godini održalo 8 sjednica i donijelo ukupno 64 različita akta.

  1. P r o j e k t i k o m u n a l n e i z g r a d n j e i o d r ž a v a nj a

U drugom polugodištu nešto je smanjen opseg fizičkih radova na objektima uz intenziviranje pripreme na izradi dokumentacije i pribavljanju dozvola za gradnju. .

  1. Projekt proširenja jugoistočne obale luke Pučišća ( od uvale Solina do plaže Macel)

Na temelju geodetskih snimaka, batimetrije i podvodnih video snimaka, izrađen je Idejni građevinski projekt sa vjetrovalnom klimom i studijom valovanja (Obala d.o.o. Split, glavni projektant dipl. inž. građ. Ivica Galasso), Idejni arhitektonski projekt sa rješenjem javne rasvjete, vodovoda, odvodnje, hortikulture i odlaganja komunalnog otpada (Prostor d.o.o. Split, glavni projektant dipl. ing. arh. Duje Šegvić), a u rujnu je pribavljena i ovjera Ureda za katastar na izrađenu geodetsku podlogu.

Dana 24. prosinca 2013. godine predan je zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole za zahvat u prostoru. U postupku se očekuje donošenje ocjene o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš nakon čega bi se pristupilo izradi glavnih projekata. Glavninu projektne dokumentacije financirala je Lučka uprava SDŽ.



  1. Javni WC i podzemni kontejneri za komunalni otpad kod Mosta pučiških pomoraca

Završeni su svi planirani radovi na objektu osim priključka na električnu mrežu što je obveza HEP-a po ugovoru iz kolovoza 2013. godine.

U rujnu je postavljen sustav sa četiri podzemna kontejnera za komunalni otpad sa hidrauličkim podizačima koji su pušteni u rad početkom prosinca.

Izvršeni su radovi sanacije pločnika i parapetnog zida Mosta uz zamjenu kamenog stupa za privez brodova i zamjenu oštećenog ukrasnog rasvjetnog tijela.

Najveći dio radova financirala je Lučka uprava SDŽ (cca 450 tisuća kuna), a u sufinanciranje se uključila i Županija putem Upravnog odjela za pomorstvo i turizam (kroz 2012. i 2013. godinu ukupno 220.000,00 kn na ovom projektu).



  1. Mrtvačnica s pogrebnom dvoranom u Pučišćima

Nakon izrade posebne geodetske podloge s prijedlogom parcelacije, Idejnog projekta i rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na zemljištu, u studenom je izdano Rješenje o uvjetima građenja za mrtvačnicu s pogrebnom dvoranom.

Po izdanom Rješenju izrađen je elaborat iskolčenja građevine i elaborat za formiranje građevinske parcele koji su potpisali svi susjedi međašnici i koji je predan na ovjeru Uredu za katastar.

Ugovoreni su i izvedeni zemljani radovi uređenja građevinske parcele uz sufinanciranje Županije u iznosu od 70.000,00 kn.

Općina Pučišća prijavila je ovaj projekt, odnosno njegovu prvu fazu u iznosu od 450.000 kn, za sufinanciranje na natječaju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a prijavljen je i za financiranje od SDŽ. Trenutno je u pripremi postupak javne nabave za radove.



  1. Procrpnica „Česminova vala“

Osigurano je ukupno 1.335.000,00 kn u proračunu Hrvatskih voda i Vodovoda Brač za prvu fazu radova, sklopljeni su ugovori o izvođenju i nadzoru i vrše se pripremne radnje za početak izgradnje ovog izuzetno značajnog infrastrukturnog objekta kojim se kapacitet vodoopskrbe istočnog dijela Brača povećava za cca 30%.

Ukupna planirana vrijednost radova je 5.2 milijuna kuna.



  1. Trg u Gornjem Humcu

U prosincu je izvršeno plaćanje dijela dospjelih obveza prema izvođaču u iznosu od 175.224,00 kn i pripremljeno je plaćanje za ostatak od 182.046,43 kn kako bi se moglo nastaviti sa slijedećom fazom radova.



  1. Proširenje groblja u Pražnicama

Pri kraju je postupak uknjižbe kupljenog zemljišta u površini od 1743 m2, nakon čega treba pristupiti izradi geodetskih podloga i ugovaranju glavnog građevinskog projekta.



  1. Radovi asfaltiranja

Uz sufinanciranje Županije u iznosu od 86.457,49 kn u studenom je izvršeno asfaltiranje kolnika na više lokacija u Pučišćima.

  1. Cesta Pučišća-Povlja

Po izdanoj Lokacijskoj dozvoli ugovorena je izrada glavnih projekta i geodetskih elaborata za prvu dionicu prometnice uz sufinanciranje i izravno financiranje Županijske uprave za ceste u ukupnom iznosu od 195.000,00 kn. Ugovoreni su i u prosincu 2013. završeni:

  1. Glavni građevinsko-prometni projekt (Platea Konzalting d.o.o., gl. projektant mr.sc. Rade Gusić dipl.ing. građ.)

  2. Glavni građevinski projekt DV stup za prijelaz kabel-zračni vod 35 KV Pučišća-Selca (Dalekovod Projekt d.o.o., projektant Ana Udovičić Stefanović, mag.ing.aedif.)

  3. Glavni elektrotehnički i građevinski projekt srednjenaponskih kabelskih elektroenergetskih vodova (Fractal d.o.o., projektant Goran Paić, dipl.ing.el.)

  4. Glavni elektrotehnički i građevinski projekt javne rasvjete (Fractal d.o.o., projektant Bogdan Zavadlov, mag.ing.el.)

  5. Glavni elektrotehnički i građevinski projekt DTK instalacija (Fractal d.o.o., projektant Bogdan Zavadlov, mag.ing.el.)

  6. Glavni elektrotehnički projekt DV stup za prijelaz kabel-zračni vod 35 KV Pučišća-Selca (Dalekovod Projekt d.o.o., projektant Stipe Pandža dipl.ing.el.)

  7. Geotehnička analiza trase (IGH Split, Ivica Samardžija, dipl.ing.građ.)

  8. Geotehnički projekt trase (IGH Split, Ivica Samardžija, dipl.ing.građ.)

  9. Geodetski elaborat diobe (Geotehna d.o.o., Ratko Štefek, ing. geod.)

  10. Geodetski elaborat formiranja građevinske parcele (Geotehna d.o.o., Ratko Štefek, ing. geod.)

U tijeku je postupak revizije zahtjevnih dionica iz glavnog građevinskog projekta ceste koju vrši Građevinski fakultet u Splitu.

Krajem prosinca 2013. predan je zahtjev za izdavanje Potvrde glavnog projekta i zahtjev za ovjeru geodetskih elaborata. Trenutno je u pripremi postupak procjene zemljišta za otkup, a cilj je da se čitav projekt po rješavanju imovinsko-pravnih odnosa i pribavljanju građevinske dozvole kandidira na natječaj Fonda za ruralni razvoj EU. Procijenjena vrijednost samih radova bez otkupa zemljišta i ulaganja u dokumentaciju za prvu dionicu trase iznosi 38.5 milijuna kuna sa PDV-om.



  1. Sanacija južne pučiške obilaznice

Iako je dovršen izvedbeni projekt sanacije obilaznice (ŽC 6161, cesta Supetar-Postira-Pučišća-Stipanska luka) u duljini 2.7 km, za sada nismo uspjeli osigurati sredstva za njegovu realizaciju obzirom da se radi o iznosu od oko 8.5 milijuna kuna pa treba pričekati slijedeću raspodjelu sredstava Hrvatskih cesta prema ŽUC-u za tu namjenu.

  1. Betoniranje kritičnih dionica poljskog puta Gripe

U suradnji sa zainteresiranim građanima, betonirano je oko 400 m ovog poljskog puta. U čitavoj 2013. godini osigurali smo sufinanciranje Županije za uređenje poljskih putova u iznosu od 43.593,75 kn.

  1. Protupožarni put Mratinje brdo-Kruška

Hrvatske šume izradile su geodetski snimak i projekt protupožarnog puta te ga uvrstile u vlastite programe za srednjeročno razdoblje.



  1. L e g a l i z a c i j a

Od srpnja do prosinca 2013. godine izdano je 30 rješenja o naknadi za zadržavanje u prostoru od čega je uprihođeno 22.481,00 kn, a u istom periodu izdana su i 32 rješenja o komunalnom doprinosu od čega je u istom periodu uprihođeno 238.830,00 kn. Postupak se nastavlja nesmanjenim intenzitetom pri čemu se računa da je do sada obrađeno oko 25% zahtjeva predanih Upravnom odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo.

Zabilježen je i trend rasta broja izdanih odobrenja za gradnju i rekonstrukciju objekata.

  1. S o c i j a l n a s k r b

U drugoj polovini godine isplaćeno je 9.450,00 kn kroz institut jednokratne pomoći, 30.000,00 kn naknada za opremu novorođenčadi, 68.400,00 kn pomoći za ogrjev, sa 2.000,00 kn sufinancirana je udruga Brački pupoljci za djecu sa posebnim potrebama, a sa 10.175,00 kn autobusni prijevoz učenika. Ukupno je u predmetima naknada građanima i različitim subvencijama iz područja socijalne politike Općine u 2013. godini iz proračuna izdvojeno 186.100,00 kn.

  1. P r o s t o r n o p l a n i r a n j e

Dana 22. listopada 2013. godine Županijska skupština usvojila je izmjene i dopune Prostornog plana SDŽ u kojima je i Općina Pučišća aktivno sudjelovala. Ovim izmjenama osigurani su osnovni preduvjeti za projektiranje i gradnju nastavka ceste Pučišća-Povlja sa odvojcima za turističku zonu i teretnu luku, planirana su nova eksploatacijska polja arhitektonsko-građevnog kamena, fotonaponska elektrana, turistička zona Luka, luka nautičkog turizma i golfsko igralište kod Gornjeg Humca.

Temeljem Odluke o izradi Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Pučišća (Službeni glasnik Općine Pučišća br. 3/2013 od 28. svibnja 2013. godine) započela je izrada izmjena i dopuna općinskog plana. Nositelj izrade je Jedinstveni upravni odjel Općine Pučišća, a stručna rješenja koja služe kao podloga za izradu predmetnog Plana pribavljaju se temeljem ugovora sa stručnim izrađivačem, tvrtkom Urbos d.o.o. iz Splita. U skladu s postupkom propisanim Zakonom o prostornom uređenju i gradnji (N.N. br. 76/07, 38/09, 55/11, 90/11, 50/12, 55/12 i 80/13), o ovom postupku obaviještena je javnost te susjedne jedinice lokalne samouprave. Nositelj izrade dostavio je Odluku o izradi s pozivom za dostavu zahtjeva tijelima i osobama s javnim ovlastima predviđenim člankom 79. Zakona o prostornom uređenju i gradnji te člankom 10. Odluke o izradi Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja općine Pučišća. Svoje zahtjeve, odnosno planske smjernice dostavilo je ukupno 12 tijela.

U tijeku izrade nacrta prijedloga Plana, temeljem čl. 83. Zakona, dana 18. prosinca 2013. godine održana je Prethodna rasprava. Na raspravu su pozvana sva tijela i osobe s javnim ovlastima iz članka 10. Odluke, Upravni odjel za prostorno uređenje SDŽ, Ispostava Supetar te projektanti koji aktivno djeluju na području Općine Pučišća. Nacrt prijedloga Plana je u pripremi za javnu raspravu.

  1. S t e č a j n i p o s t u p a k n a d J a d r a n k a m e n o m

U drugom polugodištu održane su dvije sjednice Odbora vjerovnika na kojima je glavni predmet rasprave bio stečajni plan odnosno plan namirenja vjerovnika Jadrankamen d.d. u stečaju. Plan se radi u suradnji sa tvrtkom BDO Croatia iz Zagreba koja je pripremila radni nacrt koji se trenutno usuglašava sa ključnim vjerovnicima, prvenstveno sa predstavnicima RH.

Općenito se može zaključiti da su prioritetni ciljevi Općine u ovom predmetu slijedeći:

  1. Nastavak proizvodnje i pozitivnog poslovanja Društva

(ostvareno u potpunosti, donijeta odluka o nastavku poslovanja u stečaju, Društvo je stabilizirano i konsolidirano, zaštićena je stečajna masa kroz otkup svih strojeva i opreme koja je bila vezana operativnim leasingom-do sada plaćeno oko 2.5 milijuna kuna, izvršena nabavka nove opreme u iznosu od cca 1.2 miljuna kuna, ostvaruju se pozitivni poslovni rezultati s tendencijom rasta)

  1. Najveća održiva zaposlenost lokalnog stanovništva

(ostvareno u potpunosti, Društvo zapošljava optimalan broj radnika u odnosu na prihode pri čemu je glavnina zaposlenih s područja Općine Pučišća, postoji jasna tendencija rasta broja zaposlenih)

  1. Redovito izvršavanje tekućih obveza Društva prema zaposlenima i lokalnoj samoupravi

(ostvareno u potpunosti, svi troškovi stečajne mase uredno se podmiruju)

  1. Dugoročno održiv financijski i vlasnički preustroj kroz plan namirenja Društva u svrhu sprječavanja likvidacije

(djelomično ostvareno, predstoji usuglašavanje i donošenje stečajnog plana)

  1. Namirenje radnika

(djelomično ostvareno kroz isplate preko Agencije za radnička potraživanja i isplatu temeljem čl. 86 SZ u ukupnom iznosu od 8.820.043,00 kn)

  1. Naplata općinskih potraživanja nastalih prije otvaranja stečaja respektirajući gore navedene prioritete

(potrebno ostvariti u narednom periodu)

  1. Postaviti kvalitetne osnove za dokapitalizaciju u cilju premoštenja tehnološkog i operativnog zaostatka, podizanja razine proizvodnosti rada i konkurentnosti Društva (potrebno ostvariti u narednom periodu)





  1. P r o r a č u n i r a z v o j n e s m j e r n i c e

U 2013. godini ostvareni su proračunski prihodi u iznosu 7.081.258,00 kn što predstavlja rast od 40 % u donosu na 2012. godinu. Rashodi su bili za 381.592,00 kn manji od prihoda što znači da je za taj iznos smanjen proračunski manjak prenesen iz prethodnih godina. Gledajući izdvojeno samo posljednja dva kvartala višak je iznosio 611.614,00 kn.


U odnosu na 2012. godinu, prihodi od poreza na dohodak porasli su za 22%, od poreza na nekretnine za 52%, za 59% porasli su prihodi od eko-rente, za 84% prihodi od naknada za eksploataciju kamena, a za 53% prihodi od komunalnih doprinosa i naknada što sve zajedno govori o oporavku gospodarstva u Općini. Pojedinačno najznačajniji prihod bio je onaj od prodaje zemljišta u iznosu od 1.112.232,00 kn.


Ukupne obveze na dan 31.12.2013. godine iznose 4.007.753,00 kn što je za cca 635.000 kn manje nego na dan 30.06.2013. godine. Od tog iznosa 2.066.632,93 kn odnosi na dospjele obveze po kreditu Vodovoda za izgradnju kolektorske mreže, a ostatak po istom kreditu iznosi daljnjih 954.493,10 kn.


Osnovni ciljevi Općine Pučišća za 2014. godinu mogu se definirati kroz nekoliko bitnih točaka:

  1. Ostvarenje planiranih proračunskih prihoda uz daljnje smanjenje prenesenog manjka

  2. Nastavak realizacije svih započetih i planiranih općinskih projekata

  3. Uspješno okončanje stečajnog postupka Jadrankamena

  4. Priprema aplikacija i prijava strateških projekata na odgovarajuće fondove EU

  5. Donošenje Izmjena i dopuna PPUO Pučišća

  6. Osiguranje nastavka investicija državnih, županijskih i privatnih tvrtki na području Općine Pučišća


Jednom riječju, nastavljamo smjerom koji donosi mjerljive rezultate i za koji imamo mandat od naših građana.


O P Ć I N A P U Č I Š Ć A



…………………………….………………………………….....

M a r i n o K a š t e l a n , općinski načelnik



Klasa: 021-05/14-01/11

Ur. Broj:2104/06-01-14-01

Pučišća, 05. ožujka 2014. godine


 
 




www.pucisca.hr
službene internet stranice općine Pučišća