• Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije


  Postavi kao početnu  I  Dodaj u Favorites
    

IZVJEŠĆE O RADU NAČELNIKA OD 01. SIJEČNJA – 30. LIPNJA 2014. Ispis E-mail
novost






IZVJEŠĆE O RADU NAČELNIKA

ZA PERIOD OD 01. SIJEČNJA – 30. LIPNJA 2014. GODINE



Nastavak rada na realizaciji svih započetih projekata te stabilizacija, odnosno povećanje izvornih prihoda općinskog proračuna, temeljna su obilježja prve polovine 2014. godine u Općini Pučišća.



  1. Projekti komunalne izgradnje i održavanja

  1. Projekt proširenja jugoistočne obale luke Pučišća (od uvale Solina do plaže Macel)

U postupku izdavanja lokacijske dozvole dopunjena je već dostavljena dokumentacija u dijelu građevinskog projekta (manja dopuna u dijelu od dna uvale Solina do početka Mosta Jurja Mladinića).

Nakon kompletiranja dokumentacije, prikupljeni su posebni uvjeti Vodovoda Brač d.o.o., HEP-ODS-a, Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture – Lučke kapetanije u Splitu, Ministarstva kulture – konzervatorskog odjela u Splitu te Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Izdavanje lokacijske dozvole očekuje se krajem tekuće godine, a izrada glavnog projekta i građevinska dozvola tijekom 2015. godine. U tom slučaju radovi bi počeli tijekom 2016. godine.

Nositelj projekta je Lučka uprava SDŽ, a Općina Pučišća je aktivno uključena u sve faze postupka od projektiranja do ishođenja potrebnih dozvola, te manjim dijelom u financiranje dokumentacije obzirom da se radi i o komunalnom uređenju javne rasvjete, zelenih površina, parkirališta i sustava za prikupljanje otpada (podzemni kontejneri).



  1. Javni WC i podzemni kontejneri za komunalni otpad kod Mosta pučiških pomoraca

Objekt je opremljen potrebnom sanitarnom opremom te je nakon priključenja na elektroopskrbnu mrežu i atestiranja instalacija otvoren za uporabu u drugoj polovici lipnja 2014. godine, na zadovoljstvo građana i naših gostiju.

Sustav podzemnih kontejnera također se pokazao učinkovit i praktičan za uporabu pa se sada već može kazati da se radi o oglednom primjeru rješavanja jedne zapuštene i kritične mikrolokacije u središtu mjesta.

Od otvaranja javnog WC-a s tuševima za nautičare, došlo je do značajnog povećanja nautičkog prometa, a konačne podatke prikazat ćemo po završetku sezone i na njih se osvrnuti u slijedećem polugodišnjem izvješću.



  1. Mrtvačnica s pogrebnom dvoranom u Pučišćima

Nakon izdavanja dozvole, uređenja terena i izrade potrebnih geodetskih elaborata, Općina Pučišća prijavila je prvu fazu radova u planiranom iznosu od 450.000,00 kn za sufinanciranje na natječaju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te na natječaj SDŽ. Na oba natječaja bili smo uspješni te je ugovorom sa Ministarstvom koji je u lipnju svečano potpisan u Zagrebu osigurano 251.608,00 kn, a sa Županijom 110.000,00 kn.

Nakon osiguranja sredstava pristupilo se provedbi natječaja i odabiru izvođača, pa planirani i dugo očekivani radovi počinju u rujnu.



  1. Procrpnica „Česminova vala“

Osigurana su sva sredstva za radove planirane u 2014. godini i to iz proračuna Hrvatskih voda i Vodovoda Brač te su u svibnju započeli građevinski radovi. Obzirom na složenost zahvata teško je očekivati da će objekt s pristupnom asfaltnom cestom u duljini 1.5 km u cijelosti biti završen prije proljeća 2015. godine.

Projektom je planirana izgradnja objekta sa dvije crpke snage 160 kW, trafostanicom

i pristupnim putem, a realizacijom projekta postiže se veći kapacitet vodoopskrbe istočnog dijela Brača za cca 30%.



  1. Trg u Gornjem Humcu

Plaćena su sva preostala dospjela dugovanja prema izvođaču za ovaj objekt u iznosu od 182.046,43 kn kako bi se moglo nastaviti sa slijedećom fazom radova koja obuhvaća montažu kamenog opločenja trga.



  1. Proširenje groblja u Pražnicama

Rješenjem Općinskog suda u Supetru od 13. svibnja 2014. godine dovršen je postupak uknjižbe Općine Pučišća na čest. zem. 472 k.o. Pražnica u površini od 1743 m2, čime su se stekli uvjeti za pribavljanje dozvola za potrebno proširenje groblja.

U proračunu su osigurana sredstva za projektnu dokumentaciju.



  1. Sanacija igrališta u Parku hrvatskih branitelja u Pučišćima

Sukladno planiranim proračunskim sredstvima, pripremljena je natječajna dokumentacija i provedena bagatelna nabava za sanaciju kombiniranog školskog igrališta u Pučišćima.

Sami radovi izvedeni su krajem lipnja i početkom srpnja 2014. godine po ugovoru sa odabranim izvođačem pri čemu cijena radova po okončanoj situaciji iznosi 153.760,88 kn s PDV-om. Očekujemo da će se Županija uključiti u sufinanciranje.

U narednom periodu planiramo postavljanje zapadne ograde i zamjenu dotrajalih ogradnih mreža.



  1. Cesta Pučišća-Povlja

Nakon predaje zahtjeva za izdavanjem Potvrde glavnog projekta i zahtjeva za ovjeru geodetskih elaborata koncem 2013. godine, u 2014. godini nastavljene su aktivnosti kako bi se ti postupci uspješno okončali.

Tako je dokumentacija dopunjena neovisnom revizijom projekta od strane Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, a u postupku ovjere parcelacijskog elaborata bilo je potrebno pribaviti suglasnost Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI). Također, HEP-ODS d.o.o. napravio je vlastitu reviziju projekta u dijelu izmjene trase 35 kV dalekovoda koji se u duljini od cca 800 m kablira u trasu ceste kako bi se izbjeglo opasno višestruko preklapanje zračnog voda i prometnice.

Nakon što su obavljene navedene radnje, Ured za katastar je krajem svibnja izvršio ovjeru parcelacijskog elaborata. Nakon donošenja rješenja o komunalnom i vodnom doprinosu, te potvrde o njihovom podmirenju, Upravni odjel za prostorno uređenje SDŽ, dana 10. srpnja 2014. godine izdao je Potvrdu glavnog projekta za svih šest mapa Glavnog projekta prve dionice ceste Pučišća-Povlja sa infrastrukturom. Drugim riječima, nakon četrdeset godina čekanja i neispunjenih obećanja, konačno je izdana građevinska dozvola za prvi dio ceste prema Povljima i to sa infrastrukturom telekomunikacije, srednjenaponske elektroenergetske mreže te javne rasvjete u početnom dijelu trase.

Krajem lipnja započete su radnje vezane za postupak procjene zemljišta za otkup, a nastavak postupka kroz očevid na terenu i osiguranje dokaza planira se za drugu polovicu rujna ove godine. Po rješavanju imovinsko-pravnih odnosa planiramo zajedno sa Županijskom upravom za ceste kao glavnim investitorom kandidirati projekt na natječaj Fonda za ruralni razvoj EU i druge natječaje koji se budu otvarali za ovakve projekte. Podsjećam da procijenjena vrijednost samih radova bez otkupa zemljišta i ulaganja u dokumentaciju za prvu dionicu trase iznosi 38.5 milijuna kuna sa PDV-om.


  1. Uređenje plaža i kupališta u Pučišćima

Uz suglasnost Splitsko-dalmatinske županije i Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, a sve temeljem Plana upravljanja pomorskim dobrom Općine Pučišća za 2014. godinu, izvršeno je uređenje dijela plaže Treće lučice prema pogonu Jadrankamena. Izmjenama i dopunama Prostornog plana Općine Pučišća koje su u tijeku, osigurat će se preduvjeti za daljnje sveobuhvatno i još kvalitetnije uređenje ove mikrolokacije.

Prije početka turističke sezone izvršeni su i drugi manji radovi opločenja i popravaka na plažama Sv. Rok i Macel.


  1. Legalizacija

Od početka godine do kraja lipnja 2014. godine izdano je 92 rješenja o naknadi za zadržavanje u prostoru pri čemu je u istom periodu uprihođeno 43.342,00 kn po toj osnovi, a izdana su i 46 rješenja o komunalnom doprinosu od čega je uprihođeno 236.876,00 kn.

Budući pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela već duže vrijeme koristi bolovanje zbog komplikacija u trudnoći odnosno rodiljni dopust, dana 30. svibnja 2014. godine imenovana je Sonja Radić na dužnost vršitelja dužnosti pročelnika koja temeljem istog imenovanja donosi ova i sva druga rješenja iz područja rada Jedinstvenog upravnog odjela. Za pripremu rješenja o naknadama za legalizaciju i rješenja o komunalnom doprinosu zadužen je zamjenik općinskog načelnika. Na ovaj način uspjeli smo, barem za sada, privremeno premostiti manjak kadrova bez dodatnog zapošljavanja.


  1. Socijalna skrb

U prvoj polovini godine održana je sjednica Socijalnog vijeća na kojoj se raspravljalo o predmetima riješenim po zaključcima sa prethodne sjednice te o novopristiglim zahtjevima. Temeljem prijedloga Socijalnog vijeća i pojedinačnih zaključaka načelnika do 30. lipnja 2014. godine isplaćeno je ukupno 17.280,40 kn jednokratnih pomoći obiteljima i kućanstvima (pomoć za liječenje, pomoć u slučaju smrti, pomoć za troškove kućanstva i sl.), zatim 27.500,00 kn naknada za opremu novorođenčadi, 6.000,00 kn subvencija KU Lovret za pomoć starijima i nemoćnima u kući, 6.250,00 kn drugih vidova pomoći, a sa 11.825,00 kn subvencioniran je autobusni prijevoz učenika. Ovdje želim istaknuti angažman i suradnju svih članova Socijalnog vijeća čijim osnivanjem i radom se postigao značajan napredak u kvalitetnom rješavanju pitanja iz područja socijalne skrbi.



  1. Prostorno i strateško planiranje

Temeljem Odluke o izradi Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Pučišća (Službeni glasnik Općine Pučišća br. 3/2013 od 28. svibnja 2013. godine) započela je izrada izmjena i dopuna općinskog plana. Nositelj izrade je Jedinstveni upravni odjel Općine Pučišća, a stručna rješenja koja služe kao podloga za izradu predmetnog Plana pribavljaju se temeljem ugovora sa stručnim izrađivačem, tvrtkom Urbos d.o.o. iz Splita. U skladu s postupkom propisanim Zakonom o prostornom uređenju i gradnji (N.N. br. 76/07, 38/09, 55/11, 90/11, 50/12, 55/12 i 80/13), o ovom postupku obaviještena je javnost te susjedne jedinice lokalne samouprave.

Nakon održane prethodne rasprave, a obzirom na opseg i složenost izmjena i dopuna te ograničene kadrovske kapacitete Općine Pučišća, priprema odnosno dovršetak nacrta prijedloga Plana te njegovo upućivanje u javnu raspravu zahtijevalo je nešto više vremena nego je prvotno bilo planirano. Objava i održavanje javne rasprave očekuje se ove jeseni.

Osim IDPPUO Pučišća, Općina je u suradnji sa tvrtkom Management Partners International pristupila izradi Strateškog programa projekata Općine Pučišća za razdoblje 2014.-2020. godine, a čije donošenje se očekuje na 8. sjednici Vijeća u rujnu ove godine.

Programom su razrađeni razvojna vizija, glavni i specifični ciljevi razvoja Općine te mjere za njihovo provođenje. Kao glavni ciljevi identificiraju se rast broja stanovnika, odnosno preokretanje trenda depopulacije, održivi razvoj gospodarstva sa naglaskom na kamenarstvo, razvoj turizma i mreže djelatnosti u službi turizma te bolja prometna povezanost Općine. Unutar svake mjere identificirani su projekti čije ostvarenje doprinosi ispunjenju mjere te odgovarajućih ciljeva. Svaki od projekata je evaluiran i razvrstan prema tri osnovna pokazatelja (provoditelj projekta, važnost projekata i provedba projekta). Radi se o prvom strateškom dokumentu ove vrste u povijesti Općine Pučišća.


  1. Stečajni postupak nad Jadrankamenom

U prvom polugodištu održane su četiri sjednice Odbora vjerovnika i to 03.02., 13.03., 14.05. i 16. 06. 2014. godine na kojima je obrađeno ukupno 16 točaka dnevnog reda i doneseno četrdesetak pojedinačnih zaključaka u pitanjima izrade stečajnog plana, pobijanja štetnih pravnih radnji i pokretanja kaznenih postupaka protiv odgovornih osoba, ulaganja u luku Veselje, nabavku opreme u pilanama i kamenolomima, rješavanju vlasničkih odnosa i drugo.

Možemo izraziti zadovoljstvo činjenicom da se ostvaruju pozitivni poslovni rezultati koji omogućavaju miran završetak stečajnog postupka uz značajna ulaganja u repromaterijal, novu opremu i pripremu projekta luke Veselje što je jedan od strateških ciljeva Općine. U tom postupku stečajni dužnik je uz pomoć Općine uspio dobiti suglasnost Županije i Ministarstva na utvrđene granice lučkog područja koje su trenutno na provedbi u katastru. Glavni projekt je već izrađen, tako da se nakon provedbe granica lučkog područja očekuje postupak izdavanja koncesije u Splitsko-dalmatinskoj županiji što je posljednji preduvjet za izdavanje građevinske dozvole.

Na jesen se očekuje rasprava o stečajnom planu na skupštini vjerovnika. Stečajni plan bi, osim načina namirenja vjerovnika, trebao definirati i novu vlasničku strukturu, a time i budućnost tvrtke.



  1. Proračun i razvojne smjernice

U prvom polugodištu prihodi su ostvareni na razini 84% od onih u istom razdoblju 2013. godine pri čemu je zabilježeno povećanje prihoda poslovanja od 31%, a manjak u odnosu na prošlu godinu odnosi se na prihode od prodaje zemljišta od kojih je lani ostvareno 1.112.232,00 kn.

Ukupni prihodi iznosili su 2.582.991,00 kn, od čega prihodi od poreza 1.357.690,00 kn što je za čak 46% više nego u istom razdoblju 2013. godine. Ovo ukazuje na pojačanu gospodarsku aktivnost i veći broj radno aktivnog stanovništva (porez i prirez od nesamostalnog rada u odnosu na isto razdoblje 2013. godine bilježi rast od 72%!). Potvrda ovakvih kretanja dolazi i iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje gdje je evidentiran pad nezaposlenosti u Općini Pučišća u odnosu na prošlu godinu.

Rashodi su bili za 111.255,00 kn veći od prihoda što je ostvareno uglavnom isplatom zaostalih neplaćenih naknada vijećnicima i članovima izbornih povjerenstava te dijelom na povećanim materijalnim rashodima za izgradnju i održavanje komunalne infrastrukture.

U svrhu financiranja naraslih obveza po kreditu Vodovoda Brač iz 2004. godine za izgradnju kolektorske mreže otpadnih voda u Pučišćima zatražili smo pomoć Županije.

Uredbom Vlade RH od 01. svibnja 2014. godine, umanjen je prihod Općine od naknade za otkopanu količinu mineralne sirovine sa dosadašnjih 50% na 30% u korist državnog proračuna, a u ovom kontekstu dodatno zabrinjava najava Vlade o izmjeni Zakona o porezu na dohodak kojom izmjenom se značajno smanjuje ovaj osnovni prihod jedinica lokalne samouprave, a da se niti jedne lipe ne dira u prihod državnog proračuna.

Sve navedeno trebat će uvažiti pri izradi Proračuna za 2014. godinu.


Izvješće o radu načelnika od 01.01.-30.06.2014..pdf




 
 




www.pucisca.hr
službene internet stranice općine Pučišća