• Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije


  Postavi kao početnu  I  Dodaj u Favorites
    

IZVJEŠĆE O RADU NAČELNIKA OD 01.07. - 31.12.2014. Ispis E-mail

novost







IZVJEŠĆE O RADU NAČELNIKA

ZA PERIOD OD 01. SRPNJA – 31. PROSINCA 2014. GODINE

U razmatranom periodu nastojali smo nastaviti trend konsolidacije proračuna i smanjenja prenesenog manjka iz prethodnih godina, a da se u isto vrijeme zadrži planirana dinamika realizacije ključnih projekata na području Općine Pučišća.

  1. Projekti komunalne izgradnje i održavanja

  1. Projekt proširenja jugoistočne obale luke Pučišća (od uvale Solina do plaže Macel)

Projekt se odvija planiranom dinamikom. Nositelj projekta je Lučka uprava SDŽ, a Općina Pučišća je aktivno sudjelovala u svim radnjama oko koordinacije projektanata i ishođenja potrebnih dozvola.

U postupku ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš, IGH je izradio i Ministarstvu zaštite okoliša dostavio Elaborat zaštite okoliša te je Ministarstvo dana 23. listopada 2014. godine donijelo Rješenje kako za namjeravani zahvat nije potrebna provedba daljnjih procjena utjecaja na okoliš.

Dana 14.11.2014. temeljem gore navedenog rješenja Ministarstva i ostalih posebnih uvjeta prikupljenih od Vodovoda Brač d.o.o., HEP-ODS-a, Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture – Lučke kapetanije u Splitu te Ministarstva kulture – konzervatorskog odjela, nadležno tijelo izdalo je Lokacijsku dozvolu za ovaj zahvat.

Posebno je značajno da je projekt od strane Lučke uprave i Splitsko-dalmatinske županije sa 12 milijuna kuna uvršten u financijske planove i dana 7.10.2014. godine javno prezentiran kao jedan od 15 kapitalnih projekata izgradnje luka u Županiji.

U 2015. godini očekuje nas izrada glavnog građevinskog i arhitektonskog projekta, izrada maritimne studije te podmorske arheološke reambulacije kako bi se što prije, a po mogućnosti do jeseni 2015. godine dobila Građevinska dozvola i potom provela javna nabava za radove.

  1. Mrtvačnica s pogrebnom dvoranom u Pučišćima

Nakon što smo u prvoj polovini godine osigurali sufinanciranje projekta, preko ljeta je proveden natječaj i izabran izvođač radova koji je 10. rujna 2014. i uveden u posao. Ugovoreni radovi završeni su koncem godine, a sve obveze prema izvođaču i stručnom nadzoru su pravovremeno podmirene. Ukupna vrijednost izvršenih radova i usluga u 2014. godini bila je nešto viša od pola milijuna kuna, a u proračunu za 2015. godinu planiran je iznos od 562.500,00 kn za drugu fazu radova.

  1. Procrpnica „Česminova vala“

Nositelj projekta je Vodovod Brač d.o.o., ukupna planirana vrijednost je oko 5.5 milijuna kuna, a gradi se objekt sa dvije crpke snage 160 kW, trafostanicom i asfaltnim pristupnim putem duljine cca 1.5 km.

Općina je sudjelovala u čitavom postupku od pribavljanja dozvola, provedbe postupka nabave, osiguranja sredstava iz proračuna Hrvatskih voda te koordinacije aktivnosti na samom gradilištu. Od kolovoza do studenog 2014. godine održano je više sastanaka sa izvođačima, predstavnicima Hrvatskih voda, Vodovoda i HEP-a, a sve kako bi se u 2015. godini završila glavnina ili po mogućnosti svi planirani radovi, te da bi se u 2016. godini sustav pustio u pogon. Puštanjem u pogon ovog infrastrukturnog objekta podiže se ukupni kapacitet vodoopskrbe na našem području za cca 30%.

  1. Cesta Pučišća-Povlja

Dana 10. srpnja 2014. godine izdana je Potvrda glavnog projekta za prvu dionicu ceste duljine 4.825 m sa pratećom infrastrukturom. Nakon ljeta započet je postupak procjene i otkupa zemljišta javnim pozivom vlasnicima zemljišta očevidom sudskih vještaka na trasi planirane ceste. Procjena je dovršena koncem studenoga te se temeljem iste vlasnicima zemljišta planira isplatiti ukupno 4.252.867,23 kn. Budući su u tom trenutku financijski planovi Županijske uprave za ceste za 2015. godinu već bili izrađeni, nije se moglo u cijelosti planirati sva potrebna sredstva za otkup, pa se u tu svrhu nastoji naći dodatne izvore financiranja kroz razgovore sa Upravom Hrvatskih cesta. Za sada je osigurano oko 75% potrebnih sredstava, a čim se osigura ostatak, nastavit će se postupak otkupa. Osnovni cilj je da projekt bude pravovremeno spreman za aplikaciju na sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj (Prioritetna os 7, Investicijski prioritet 7ii, Specifični cilj 7ii1). Dana 26.11.2014. godine donesen je poseban Zaključak svih čelnika JLS-a otoka Brača kojim je ovaj projekt dobio strateško značenje za otok Brač.



  1. Sanacija odlagališta Košer

U održavanje i sanaciju kolnika postojeće ceste prema odlagalištu tijekom ljeta uloženo je 126.901,00 kn, pri čemu je sufinanciranje od strane SDŽ iznosilo 100.000,00 kn. Zavod za prostorno uređenje izradio je Idejno rješenje nove pristupne prometnice širine 5.5 m i duljine 3.920 m, a koja bi se gradila za potrebe Pretovarne stanice Brač u sklopu Županijskog centra za gospodarenje otpadom u Lećevici. Financiranje projektiranja i izgradnje je obaveza Splitsko-dalmatinske županije odnosno Regionalnog centra čistog okoliša.

Općina je potpisom dodatka ugovora o sufinanciranju sanacije odlagališta sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te dostavom sredstva osiguranja potraživanja u iznosu od milijun kuna, a sve temeljem prethodno donesenog zaključka Općinskog vijeća, regulirala svoj odnos sa Fondom sa ciljem da se što prije izradi potrebna dokumentacija i pristupi sanaciji odlagališta. U tu svrhu je u proračunu Općine Pučišća za 2015. godinu osigurano cca 244.000 kn za projektnu dokumentaciju.

  1. Projekti održavanja i ostali manji projekti

Preko 100.000 kn uloženo je u održavanje poljskih putova, a oko 176.000 kn u nerazvrstane ceste na području sva tri naselja. Oko 47.500 kn uloženo je u održavanje i uređenje okoliša dječjih vrtića pred početak pedagoške godine, posebno za postavljanje nadstrešnice i ograde vrtića u Gornjem Humcu, a dodatno je od SDŽ osigurano 20.000 kn za nabavku opreme i didaktike. Izrađeni su projekti osvjetljenja Šetnice Ivana Pavla II. i Put lanterne, projekt sanacije kule Aquila u rujnu je prijavljen na natječaj Ministarstva kulture za 2015. godinu, a u Gornjem Humcu postavljene su nove spomen ploče žrtvama I. i II. svjetskog rata.



  1. Legalizacija

Od srpnja do kraja 2014. godine izdana su 194 rješenja o naknadi za zadržavanje u prostoru pri čemu je u istom periodu uprihođeno 62.164,37. kn po toj osnovi, a izdana su i 33 rješenja o komunalnom doprinosu te je po osnovi komunalnog doprinosa uprihođeno 116.316,42 kn.

Ukupno je do sada u postupcima legalizacije izdano 436 rješenja o naknadi za zadržavanje u prostoru i 128 rješenja o komunalnom doprinosu.


  1. Socijalna skrb

Temeljem prijedloga Socijalnog vijeća i pojedinačnih zaključaka načelnika u 2014. godini isplaćeno je ukupno 39.181,00 kn jednokratnih pomoći obiteljima i kućanstvima (43% više nego 2013. godine), 47.500,00 kn naknada za opremu novorođenčadi, 10.450,00 kn pomoći za ogrjev (značajno manje nego prethodnih godina zbog izmjene zakonske regulative), 4.950,00 kn pomoći za stanovanje, a sa 20.350,00 kn subvencioniran je autobusni prijevoz učenika.

Ovdje želim istaknuti pozitivnu socijalnu i društvenu ulogu na jesen osnovanog Lokalnog volonterskog centra Brač sa sjedištem u Pučišćima, a koji djeluje u prizemlju zgrade Općine. S puno entuzijazma pokrenuli su čitav niz društveno korisnih aktivnosti od pomoći starijima u izradi otočkih iskaznica, organizaciji fotografiranja za izradu osobnih dokumenata, organizaciji besplatnih pregleda sluha i vida do organizacije aktivnosti za djecu i mlade.


  1. Prostorno i strateško planiranje

Nastavljen je postupak Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Pučišća, a javni uvid se planira održati u travnju ili svibnju 2015. godine.

Općina je u suradnji sa tvrtkom Management Partners International pristupila izradi te je u rujnu 2014. godine Općinsko vijeće usvojilo Strateški program projekata Općine Pučišća za razdoblje 2014.-2020. godine. Program je od tada više puta korišten kao referenca i temelj za prijavu na različitim natječajima za sufinanciranje pozivom na ciljeve, mjere i projekte koje sadrži. Tako je Općina Pučišća dobila i svoju prvu referencu korištenja sredstava iz EU fondova uspjehom na natječaju „Obrazovanje za poduzetništvo i obrt“ pri čemu je nositelj prijave bila Razvojna agencija SDŽ, a partneri su uz Općinu Pučišća, Općina Nerežišća, gradovi Kaštela, Trilj i Split te udruga Zdravi grad iz Splita.

Koncem godine tvrtka Zeleni servis iz Splita dovršila je nacrt Plana gospodarenja otpadom Općine Pučišća za razdoblje od 2015.-2021. godine, a čije donošenje se nakon javnog uvida i suglasnosti Županije planira u prvoj polovini 2015. godine.


  1. Stečajni postupak nad Jadrankamenom

Jadrankamen se nalazi u završnoj i prijelomnoj fazi stečajnog postupka. Kroz tri godine postupka, tvrtka je nastavila s proizvodnjom, ulagala u opremu i dokumentaciju i pri tome ostvarivala pozitivne poslovne rezultate. Bez takvog pristupa, vrijednost poduzeća bi danas bila samo u neopterećenim nekretninama kojih je malo i čijom prodajom se ne bi mogla namiriti niti radnička potraživanja, a o ozbiljnom nastavku proizvodnje nakon likvidacije se sigurno ne bi moglo govoriti barem za 5-10 godina. Ovako, Jadrankamen je zadržao svoj brand i poziciju na tržištu te je zanimljiv potencijalnim investitorima.

Sve varijante stečajnog plana su se dosad temeljile na pretpostavci ulaska RH i Erste banke u vlasničku strukturu na ime dijela potraživanja (cca 23 mil. kn . i cca 20 mil. kn Erste banka) pri čemu se razmatrala potreba da i radnici jedan dio svojih potraživanja prenesu u vlasničke udjele. Takva varijanta bi, u slučaju da se podrži na skupštini, osigurala mirnu tranziciju iz stečaja u novo društvo koje bi naslijedilo stečena prava Jadrankamena, ali i obveze isplate potraživanja vjerovnicima temeljem stečajnog plana. Međutim, dugoročno to ne bi bilo održivo rješenje jer se iz tekućeg poslovanja ne bi moglo istovremeno plaćati obveze vjerovnicima i vršiti nužna ulaganja u tehnologiju pa bi prioritet nove uprave svakako bio da se žurno traži strateškog partnera za dokapitalizaciju.

U rujnu 2014. godine stečajnoj upraviteljici se pismom namjere obratio potencijalni američki investitor John R. Alm koji je iskazao interes za ulaganje u Jadrankamen. Uz suglasnost Odbora vjerovnika isti je sa svojim konzultantima izradio dubinsku analizu stanja Društva te je u konačnici ključnim vjerovnicima ponudio svoj prijedlog stečajnog plana kojim bi dokapitalizacijom postao praktički jedini vlasnik Jadrankamena nakon stečaja. Predlaže namirenje radnika u 100% iznosu i namirenje svih ostalih vjerovnika na način da dobiju više nego u slučaju likvidacije Društva. Općina bi u toj varijanti dobila 30% svojih potraživanja. Puno važnije od toga je da investitor planira izvršiti značajna ulaganja u tehnološku obnovu i otvaranje novih kamenoloma i to od najmanje 30 milijuna kuna u prve četiri godine te da se pri tome očekuje rast broja zaposlenih za cca 25-35% u odnosu na sadašnje stanje. Trenutno se vode pregovori oko načina namirenja RH koja bi prema prijedlogu investitora, ali i Erste banke, trebala prihvatiti namirenje dijela duga iz I. višeg isplatnog reda nekretninom Stare pilane u Pučišćima.

  1. Proračun i razvojne smjernice

Ukoliko iz razmatranja isključimo 8.913.229,00 kn na prihodovnoj i rashodovnoj strani, a koji iznos se odnosi na zakonsku obvezu prijenosa komunalnih vodnih građevina u vlasništvo društva Vodovod Brač, možemo zaključiti da su u 2014. godini prihodi ostvareni na razini 6.297.028,00 kn ili 85.6% od izvornog plana, a da su rashodi pri tome bili za 51.437,00 kn manji, odnosno da je ukupni preneseni manjak smanjen za taj iznos. Također, u odnosu na 2013. godinu ukupni prihodi su u 2014. godini bili manji za 784.230,00 kn. Pri tome treba voditi računa o tome da je u 2013. godini ostvaren izvanredan prihod od prodaje građevinskog zemljišta i to u iznosu od 1.112.232,00 kn. Bez obzira na tu okolnost, očekivali smo nešto veće prihode i značajnije smanjenje manjka, a osnovni razlog da se to nije ostvarilo je činjenica da nam je ukupno 364.273,34 kn prihoda po osnovi ugovora o sufinanciranju za 2014. godinu uplaćeno s malim zakašnjenjem odnosno početkom 2015. godine. Za taj iznos su trebali biti veći prihodi od donacija i ukupni prihodi te bi u tom slučaju smanjenje prenesenog manjka iz prethodnih godina iznosilo ukupno oko 415.000 kn.

Prihodi od poreza i prireza na dohodak rasli su za 32% u odnosu na 2013. godinu, od naknada za zauzeto eksploatacijsko polje za 75%, od komunalnog doprinosa za 21%, a prihodi od naknada za legalizaciju su udvostručeni. Manji prihodi u odnosu na 2013. godinu ostvareni su od donacija i to za 34%, ali kad im se pribroje zakašnjele uplate po ugovorima o sufinanciranju u iznosu od gore navedenih 364.273,34 kn tada su i donacije u porastu za čak 49%. Za 35% je manje ostvareno od eko-rente, pa smo početkom 2015. godine pokrenuli neke postupke prisilne naplate kojima se to stanje popravilo. Ukupni rashodi smanjeni su za 454.075,00 kn u odnosu na 2013. godinu.

Za dugoročnu stabilnost proračuna i razvoj naše Općine, od presudnog je značaja uspješan završetak stečaja i konačno konsolidiranje Jadrankamena, kao i ubrzana realizacija strateških projekata, posebno investicija privatnog sektora koje donose nove prihode i nova radna mjesta.



OPĆINA PUČIŠĆA
Marino Kaštelan, općinski načelnik


Klasa: 021-01/15-01/04
Ur. broj: 2104/06-01-15-01
Pučišća, 09. ožujka 2015. godine


Izvješće o radu načelnika od 01.07. - 31.12.2014.

 
 




www.pucisca.hr
službene internet stranice općine Pučišća