• Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije


  Postavi kao početnu  I  Dodaj u Favorites
    

POŽARI NA PODRUČJU OPĆINE PUČIŠĆA Ispis E-mail
novost






Proteklog tjedna, točnije u četvrtak, 23. srpnja 2015. godine, područje Općine Pučišća pogodila su čak tri požara, a svaki od njih je na trenutke prijetio da se pretvori u ozbiljnu prijetnju sigurnosti naših građana i njihove imovine.

Prvi požar na području uvale Duboke sjeveroistočno od Pučišća uzrokovan je udarom groma, razbuktao se u vrlo gustoj i nepristupačnoj šikari s prijetnjom da se, ovisno o smjeru vjetra, proširi prema samom naselju ili na suprotnu stranu u gustu borovu šumu na području uvale Lozna. Saniran je pravovremenom i odlučnom intervencijom pučiškog DVD-a kojemu su se uskoro pridružile i postrojbe JVP Supetar te DVD Selca, a u konačnici su važnu ulogu odigrale zračne snage: jedan helikopter, dva Airtractora te jedan protupožarni avion Canadair.

Točno u trenutku kad je uslijed podizanja vjetra u popodnevnim satima, prijetilo da požar u Dubokoj ponovno izmakne kontroli, dobili smo dojavu uznemirenih građana o požaru na Bračuti, na području Čelinjoka u neposrednoj blizini spomen-križa, samo dvjestotinjak metara od prvih kuća na Toliji i Botku. I ovaj požar uzrokovan je udarom groma, a njegova prijetnja naselju obzirom na konfiguraciju terena, gustoću borove šume i blizinu mjesta, bila je još veća. Ovoga puta nije bilo moguće dobiti podršku zračnih snaga-kanaderi su već bili raspoređeni na Pelješcu i u Istri, te smo bili prepušteni vlastitim snagama. Samo iznimnom hrabrošću i spretnošću pučiških vatrogasaca, njihovih bračkih kolega, dodatnih pojačanja koja su stigla iz Splita, Vranjica, dislociranih vatrogasaca DVD-a Rovišće te mnogobrojnih građana koji su se priključili motornim pilama, ručnim alatima i golim rukama, spriječena je potencijalna katastrofa.

Treći požar razbuktao se istog dana na području uvale Konjska na južnoj obali Brača gdje je prijetio kućama i vinogradima uz more, a tijekom noći i sutrašnjeg dana proširio se i na bračku visoravan jugoistočno od Gornjeg Humca sa tendencijom da se širi dalje u smjeru Selaca. Ovaj požar aktivno su gasila vatrogasna društva s otoka Brača uz pomoć kolega s kopna te snažne akcije zračnih snaga. Ukupno je bilo angažirano oko 60 vatrogasaca sa 10 vozila, tri Canadaira, tri Airtractora i jedan helikopter. Požar je stavljen pod kontrolu u petak navečer, a požarište se čuvalo i slijedećih dana i noći.

Ovim putem u ime Općine Pučišća želim zahvaliti svima koji su na bilo koji način pomogli da se ova tri požara u vrlo kratko vrijeme stave pod nadzor. Na prvom mjestu svim članovima DVD-u Pučišća na čelu sa zapovjednikom Markom Mladinićem, zamjenikom Tonijem Martinićem i predsjednikom Društva Ivicom Stipičićem. U svim njihovim akcijama ovih dana, kao i uvijek do sada, posebno se istaknula sveprisutna i uvijek spremna Martina Antičević koja vrlo spretno kombinira svoju trojaku ulogu vatrogasca, djelatnika Hitne medicinske pomoći i predsjednika Kluba dobrovoljnih darivatelja krvi Pučišća. Zahvaljujem se vatrogasnim postrojbama Supetra, Selaca i Bola na brzoj i aktivnoj podršci u svim akcijama. Hvala i sezonskim vatrogascima iz JVP Split, Vranjica , Rovišća i drugima koji su rado priskočili u pomoć. Čitavo vrijeme na vezi i na terenu bili su voditelj Županijskog centra 112 g. Srđan Kušćević te županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina. Zahvalnost njima i zračnim snagama Protupožarnih namjenski organiziranih snaga RH, svim pilotima Canadaira, Airtactora i helikoptera.

Iskrena zahvalnost svim mještanima i gostima koji su pokazali zajedništvo u nevolji te se aktivno uključili u gašenje i organizaciju, mladima koji su vatrogasce opskrbljivali pitkom vodom, vama koji ste preko mobilnih veza i društvenih mreža alarmirali građanstvo, Antoniju Radiću vl. obrta Kamen Brač koji se sa svojim strojem uključio u sanaciju požarišta na Bračuti, djelatnicima Jadrankamena koji su se stavili na raspolaganje u slučaju potrebe za intervencijom teške mehanizacije, Stožeru zaštite i spašavanja Općine Pučišća, komunalnom redarstvu te svima ostalima koji su na bilo koji način aktivno i logistički sudjelovali u ovim akcijama.

Koristim priliku pozvati naše građane i goste da se i u narednom periodu, uvažavajući iznimno nepovoljne klimatske uvjete, suzdrže od bilo kakvih aktivnosti i nesmotrenosti koje mogu dovesti do požara, a u slučaju da uoče požar da isti odmah prijave na broj za hitne slučajeve 112.


Marino Kaštelan
Općinski načelnik




 
 




www.pucisca.hr
službene internet stranice općine Pučišća