• Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije


  Postavi kao početnu  I  Dodaj u Favorites
    

SVEČANA SJEDNICA U POVODU DANA OPĆINE PUČIŠĆA Ispis E-mail

novost







Svečana sjednica u povodu Dana Općine Pučišća i svetkovine sv. Jere održana je 30. rujna 2022. godine u Dvorani Hrvatskog skupa s početkom u 11 h. Himnu je otpjevao Dječji zbor OŠ Pučišća pod ravnanjem profesora Jakše Bralića. Predsjednica Vijeća Roberta Rošker na početku je pozvala nazočne da minutom šutnje odaju počast poginulim hrvatskim braniteljima i prvom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Posebna je počast odana svim pokojnima koji su svojim radom i zalaganjem doprinijeli napretku Općine Pučišća. Uz stotu obljetnicu rođenja, nazočni su se prisjetili i pokojnog kipara Valerija Michielija čija izložba je bila postavljena na zidovima Dvorane. Počast je odana i nedavno preminulom AntiGoiću, nekadašnjem načelniku i predsjedniku Općinskog vijeća Općine Pučišća.

Uz pozdrave i čestitke svim nazočnima, prigodnu riječ im je uputila novoizabrana predsjednica Vijeća Roberta Rošker. Istaknula je da se rezultati dobre suradnje u Vijeću i s načelnikom već vide u konkretnim djelima i programima poput Programa poticanja poduzetništva, obrtništva i poljoprivrede, provedbe Programa Zaželi za zapošljavanje žena u zajednici, usklađenjem rada Vrtića s potrebama roditelja, zajedničkim naporima na uređenju naselja te boljoj organizaciji, funkcioniranju i rezultatima Turističke zajednice. Izrazila je zadovoljstvo što je ovogodišnja nagrada za životno djelo došla u prave ruke jer se njome ističe važnost pojedinca u zajednici pri tom spomenuvši i drugog zaslužnog Pučišćana, kipara Valerija Michielija. Svoj govor je završila riječima kako je ponosna što svih može„pozdraviti svojim omiljenim izrazom “djela, a ne riječi” i sa svim žiteljima Općine Pučišća ponovno krenuti u oporavak svih aspekata društvenog života koji itekako zaslužujemo“.

Općinski načelnik Marino Kaštelan u svom je govoru istaknuo da su u ovoj godini ubrani plodovi rada iz prethodnih godina, a u nekim slučajevima i desetljeća. Posebno se to odnosi na uspješan završetak stečaja Jadrankamena i na izgradnju prve dionice ceste Pučišća-Povlja, ali i na brojne druge projekte poput izgradnje rotora u Pražnicama, sunčane elektrane Brač, dogradnje Klesarske škole i izgradnju nerazvrstane ceste do TZ Luka za koju je u kolovozu izdana građevinska dozvola.Realizirani su i brojni manji projekti: opločenje i uređenje plaža, obnova igrališta u Humcu i Pražnicama, postava gumenih podloga u dječjim vrtićima u Pučišćima i Gornjem Humcu, obnova dvorišta vrtića i uređenje novog dječjeg igrališta u Gornjem Humcu, obnova prometne signalizacije u sva tri mjesta, sanacija terase zgrade Općine, uređenje školskog dvorišta OŠ Pučišća, nabava kontejnera za zelene otoke i brojni manji komunalni zahvati. Dodatni napori uloženi su u uvođenje i financiranje produženog boravka u vrtiću, nabavu besplatnih radnih bilježnica osnovnoškolce, prošireni i osnaženi program socijalne skrbi, provedbu programa zapošljavanja žena u zajednici i programa poticanja poduzetništva i poljoprivrede, zatim u obnovu i jačanje rada turističke zajedniceuz stalna ulaganja u sport i kulturu. Od novih projekata najavio je skoro izdavanje građevinske dozvole za uređenje plaže Treće lučice, građevinske dozvole za sanaciju odlagališta Košer i početak radova na uređenju ceste prema plaži Treće lučice za koju su osigurana sredstva u ovoj godini. Nastavit će se i suradnja sa ŽUC-om na nastavku ceste do Povalja i na obnovi dijela pučiške obilaznice.Sa Lučkom upravom je pokrenut projekt sanacije i uređenja obale na potezu Solina-Granier, a sa Hrvatskim cestama projekt rotora u Gornjem Humcu. Vodovod će uskoro početi s radovima na kanalizaciji i vodoopskrbi u ulici Vicka Prodića u sklopu čega će se urediti i dio nogostupa u toj ulici. Izrazio je zadovoljstvo suradnjom s Općinskim vijećem te na kraju zahvalio svima koji svojim radom doprinose da Općina Pučišća „bude bolja, sigurnija i pametnija zajednica, prosperitetna i u isto vrijeme solidarna, utemeljena na tradiciji i u isto vrijeme napredna.“

Izaslanik župana Blaženka Bobana na svečanoj sjednici bio je Petar Škorić, ravnatelj Županijske uprave za ceste. Prenio je županove pozdrave i čestitke kojima se i sam pridružio ističući uspješnu suradnju Općine Pučišća sa Županijom i županijskim tvrtkama i ustanovama. Prije njegovog govora, nazočni su imali priliku pogledati kratki video o tijeku izgradnje ceste Pučišća-Povlja. Taj projekt je naveo kao zoran primjer dobre suradnje na lokalnoj i regionalnoj razini koja je onda prepoznata i na razini Vlade te u konačnici od strane EU fondova. Upravo je ovaj projekt u kojega je u početku malo tko vjerovao poslužio kao obrazac za druge projekte koje ŽUC sada kandidira prema EU fondovima. Pohvalio je rad i upornost općinskog načelnika koja je prepoznata na svim razinama i koja je donijela brojne projekte i velika sredstva u Općinu Pučišća. Vjeruje da će tako biti i dalje pa je već najavio skoro objavljivanje natječaja za dokumentaciju druge dionice ceste Pučišća-Povlja i natječaja za radove na obnovi dijela pučiške obilaznice.

Na sjednici je, uz veliki pljesak odobravanja svih nazočnih, svečano dodijeljena Nagrada za životno djelo Stjepanu Vrandečiću za izniman doprinos razvoju i promicanju pučiškog klesarskog i graditeljskog umijeća u području obnove spomeničke baštine.

Svečanoj atmosferi na sjednici doprinijela je i Osnovna glazbena škola Brač u čijem aranžmanu je sa dvije skladbe na klaviru i uz kontrabas pratnju Nenada Vrandečića sjajno nastupila mlada polaznica te škole Petra Vrandečić.


 
 




www.pucisca.hr
službene internet stranice općine Pučišća