• Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije


  Postavi kao početnu  I  Dodaj u Favorites
    

Opće informacije Ispis E-mail

Valuta:
Kuna (1 Kuna = 100 Lipa). Postoje kovanice od 1, 2, 5, 10, 20, 50 Lipa, te 1, 2, 5 i 25 Kuna i novčanice od 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 and 1,000 Kuna.
Strane valute se mogu promijeniti u bankama, mjenjačnicama, poštanskim uredima i u većini turističkih agencija, hotela i kampova. Radno vrijeme banaka jest od 7 do 19 sati do ponedjeljka do petka. Subotom su banke otvorene do 13 sati. Neke banke u većim gradovima otvorene su i nedjeljom. Kreditne kartice: većina hotela, restorana i trgovina primaju kreditne kartice (American Express, Diners Club, Eurocard/Mastercard, Visa, Sport Card International). Bankomati su također sveprisutni.
Električna struja: 220V, 50Hz

Voda: Voda iz slavine je pitka u cijeloj Hrvatskoj.

Pozivni broj za Hrvatsku je +385.

Vremenska zona:
GMT plus jedan sat zimi i GMT plus dva sata ljeti.

Putne isprave:
Putovnica ili drugi međunarodno priznati identifikacijski dokument. Turisti smiju ostati u Hrvatskoj do tri mjeseca.

Za više informacija:
Ministarstvo Vanjskih Poslova Republike Hrvatske.

Carina:
Carinske pristojbe se ne naplaćuju na osobne stvari. Strane valute se mogu slobodno unositi i iznositi. Domaća valuta se može iznositi do vrijednosti od 2,000 Kuna. Profesionalna i tehnička oprema značajnije vrijednosti mora se prijaviti prilikom ulaza u zemlju. Životinje moraju imati odgovarajuće međunarodne veterinarske potvrde.

Povrat poreza za strane državljane:
Turisti koji u Hrvatskoj kupe robu (osim naftnih derivata) čija vrijednost premašuje 500 Kuna po računu, mogu zatražiti povrat poreza na dodanu vrijednost ("PDV").

Prilikom kupnje, prodavač će obezbijediti kupcu obrazac PDV-P, koji se mora ispuniti i ovjeriti štambiljom na licu mjesta. Prilikom izlaza iz zemlje račun je potrebno ovjeriti na Hrvatskoj Carini. Povrat PDV-a u Kunama može se dobiti u roku od šest mjeseci u samoj trgovini gdje je roba kupljena (u tom se slučaju poreza vraća odmah) ili slanjem ovjerenog računa u trgovinu zajedno s brojem računa ne koji će se povrat isplatiti. U ovom slučaju povrat poreza se plaća u roku od 15 dana po primitku računa.

Zdravstvena služba:
Zdravstvena pomoć se pruža u bolnicama koje imaju hitnu službu 24 sata na dan.

Državni praznici:
1. siječanj - Nova Godina; Uskrs, uključujući uskršnji ponedjeljak; 1. svibanj -Međunarodni Praznik Rada; Corpus Christi (Tjelovo); 22. lipanj - Dan antifašističke borbe; 25. lipanj -Dan Državnosti; 5. kolovoz - Dan Pobjede i Dan Domovinske Zahvalnosti; 15. kolovoz - Velika Gospa; 8. listopad - Dan Nezavisnosti; 1. studeni - Dan Svih Svetih; 25. i 26. prosinac - Božićni blagdani.

Radno vrijeme:
Trgovine i trgovački centri otvoreni su od 8 do 20 sati, a subotom od 8 do 14 ili 15 sati. Manji broj trgovina zatvara između 12 i 14 sati. Mnoge su trgovine otvorene i nedjeljom, posebno ljeti, a manji broj trgovina u većim gradovima, otvorene su 24 sata na dan. Uobičajeno radno vrijeme javnih službi i firmi jest od ponedjeljka do petka od 8 i 30 do 14 i 30 sati.

Pošta i Telekomunikacije:
Poštanski uredi su otvoreni od 7 do 19 sati, a subotom do 13 sati. U većim gradovima neki su poštanski uredi ljeti otvoreni do 22 sata. Poštanske marke se mogu kupiti u poštanskim uredima i na kioscima.
Javni telefoni rade isključivo s telefonskim karticama koje se mogu kupiti u poštanskim uredima, kioscima, hotelima i turističkim kompleksima.:

 
 




www.pucisca.hr
službene internet stranice općine Pučišća