• Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije


  Postavi kao početnu  I  Dodaj u Favorites
    

SVEČANO OBILJEŽEN DAN OPĆINE PUČIŠĆA Ispis E-mail

novost







Ovogodišnja proslava Dana Općine Pučišća i svetkovine svetog Jere započela je u petak vježbom DVD-a Pučišća i prigodnim sportskim natjecanjima u Parku hrvatskih branitelja. Nakon toga djeca su se okupila na kazališnoj predstavi „Hrvatske vile i vještice“ koja je održana na Trgu sv. Jeronima.

Svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj se okupilo 70-tak uzvanika i građana održana je u Dvorani Hrvatskog skupa. Himnu je otpjevao školski zbor OŠ Pučišća pod ravnanjem profesora Jakše Bralića. Na početku je održana minuta šutnje za poginule branitelje, prvog predsjednika Republike Hrvatske i za sve preminule dužnosnike i zaslužne građane Općine Pučišća. Posebna počast odana je nedavno preminulom hvarskom biskupu u miru monsinjoru Slobodanu Štambuku. U prvim godinama svećeništva bio je župnik u Pražnicama i Gornjem Humcu, a onda i u brojnim drugim otočkim župama da bi zatim, gotovo puna tri desetljeća, zauzeto i hrabro vodio našu biskupiju.

Predsjednica Vijeća Roberta Rošker je u pozdravnom govoru iskazala zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima i suradnjom svih političkih dionika u našem predstavničkom tijelu koje je gotovo sve odluke od svog konstituiranja prije nešto više od dvije godine donijelo jednoglasno. Zadovoljna je i suradnjom s općinskim načelnikom u kojoj su se uspjeli realizirati novi programi poput programa poticanja razvoja poduzetništva, obrtništva i poljoprivrede, prošireni socijalni program s dodjelom poklon bonova osobama starije životne dobi te program Zaželi za pomoć starijim i nemoćnim osobama. Vesele je i mali projekti kojima se u sva tri mjesta uređuju i opremaju dječja igrališta tako da se, uz nedavno uvedeni produženi boravak u Dječjem vrtiću, i našim najmlađima osigurava ljepše i sretnije djetinjstvo. Posebno je istaknula i iskorake na području turizma, a osobito sve uspješniji rad Turističke zajednice Općine Pučišća.

U kratkom videu prezentirani su najvažniji projekti Općine Pučišća u protekloj godini, a istih i brojnih drugih dotakao se i općinski načelnik Marino Kaštelan u svom govoru kojim se prigodno obratio prisutnima.

Na području Gornjeg Humca posebno je istaknuo aktualni projekt Pretovarne stanice Brač, sanaciju odlagališta i izgradnju trenutno najvećeg solarnog kompleksa u Hrvatskoj ukupne instalirane snage oko 19.8 MW. U sklopu projekta uredit će se ukupno 7 km nerazvrstanih cesta u koje će se položiti energetski kabeli za priključak sunčanih elektrana na mrežu. Osim naknade za služnost i uređenja navedenih prometnica, Općina će od ovih projekata u budućnosti ostvarivati i trajnu naknadu po proizvedenom kWh energije, a za očekivati je da će se u ovolikom proizvodnom pogonu otvoriti i neka radna mjesta. Spomenuo je i 60.000 eura vrijedan projekt uređenja dvorišta dječjeg vrtića u tom naselju koji je dovršen postavljanjem igrala u svibnju ove godine. Trenutno su u tijeku pripremni radovi na uređenju Hrvatskog doma, a također je u tijeku i projektiranje za rekonstrukciju križanja državnih cesta D113 i D115 na ulazu u Gornji Humac.

Nadalje je naveo kako je u studenom prošle godine izdana uporabna dozvola i obavljena primopredaja radova za rotor u Pražnicama, a Općinsko vijeće je nedavno donijelo Odluku o izradi UPU-a za Gospodarsku zonu Petrade koja se s površinom od oko 95.000 m2 još uvijek državnog zemljišta priključuje upravo preko novoizgrađenog priključka tog rotora. U blizini rotora je na proljeće opremljeno manje dječje igralište, a postojeće u Parku pobjede je obnovljeno. Za proširenje groblja i izgradnju mrtvačnice u Pražnicama izdana je lokacijska dozvola i ovjeren geodetski projekt te je ugovorena izrada glavnih projekata pa se uskoro očekuje građevinska dozvola za taj zahvat. Na području Pražnica je u tijeku i postupak ponovnog aktiviranja kamenoloma Krušev dolac. Također u Pražnicama, u blizini vodospreme, je u sklopu EU projekta Državnog hidrometeorološkog zavoda izgrađena nova kišomjerna postaja.

I u blizini Pučišća će uskoro biti puštena u rad velika meteorološka stanica smještena na Bračuti. Od ostalih projekata istaknuo je izgradnju kanalizacije i uređenja nogostupa u ulici Vicka Prodića te rekonstrukciju prometnice u ulici Put Punte. Asfaltirale su se i manje dionice na Dubrovi i put Donjeg brda. Izgrađena je nova rasvjete u ulici Bunja i na Šetalištu Ivana Pavla II., a i Dvorana Hrvatskog skupa opremljena je novom rasvjetom. Na zgradi Općine sanirana je armirano-betonska terasa, na plažama su postavljene kabine za presvlačenje, na igralištu je postavljena nova ograda i sanirana podloga na dječjem igralištu. Istaknuo je i nedavni otkup oko 1.300 m2 zemljišta za potrebe proširenja parkirališta. Od projekata u pripremi izdvojio je projekt uređenja plaže Treće lučice za koji se čeka izdavanje građevinske dozvole, projekt uređenja komunalne lučice u uvali Solina i projekt izgradnje teretne luke u uvali Veselje za koju je Jadrankamenu odlukom Županijske skupštine u travnju dodijeljena koncesija na rok od 20 godina uz obvezu da u roku od 3 godine dovrši izgradnju luke. U susjednoj uvali Duboka otvoren je početkom godine novi kamenolom, a u postupku procjene utjecaja na okoliš je i kamenolom Donje brdo. Za cestu do turističke zone u uvali Luke u ovoj je godini nastavljen postupak izvlaštenja na način da je završen otkup ¾ sveukupnog zahvata, a za preostalu četvrtinu se čekaju rješenja nadležnog ureda.

Načelnik Kaštelan osvrnuo se i na projekt cestovnog povezivanja trajektnih luka u Supetru i Sumartinu. Prva dionice ceste Pučišća-Povlja dovršena je prošle godine, a u sklopu istog projekta u tijeku je rekonstrukcija nekoliko krivina na cesti Supetar-Pučišća. Nastavak izgradnje ceste do Povalja ovisi o pripremi projektne dokumentacije i izdavanju potrebnih dozvola o čemu je bilo dosta riječi i na nedavno održanoj konferenciji Županijske uprave za ceste na kojoj je o tome afirmativno govorio i sam ministar Butković.

Načelnik je u svom govoru završno istaknuo kako se svi navedeni projekti, a također i socijalni programi koje je spomenula predsjednica Vijeća provode kako bi se pokušalo odgovoriti velikom izazovu preokretanja negativnih demografskih trendova. Problem je toliko kompleksan da ni pristup njegovu rješavanju ne može biti ni jednostavan ni jednodimenzionalan i zato mora obuhvatiti i promet i gospodarstvo, i kamenarstvo i turizam, i socijalne programe i zdravstvo, i stambenu politiku i politiku zapošljavanja, i sport i kulturu, ali je jednako važno i zdravo, pozitivno ozračje u zajednici.

U nastavku sjednice nazočnima se obratio zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja. On je Općinu Pučišća istaknuo kao rijetki primjer zajednice koja je uspješno okupila sve različite političke opcije i sve aktere lokalne politike oko istog cilja – napretka i boljitka njenih građana. Napomenuo je i kako će se izvrsna suradnja Općine sa Županijom nastaviti, kako izravno kao u slučaju Klesarske škole i sufinanciranja projekata Općine Pučišća, tako i preko županijskih tvrtki, posebno Lučke uprave i Županijske uprave za ceste.

Na sjednici su uručena i javna priznanja Općine Pučišća za 2023. godinu. Petru Fabjanoviću uručena je Zahvalnica Općine Pučišća za obogaćivanje knjižnog fonda Zavičajne zbirke Narodne knjižnice „Hrvatski skup“ Pučišća, a akademskom kiparu Vladimiru Herljeviću Povelja počasnog građanina Općine Pučišća za afirmaciju kiparstva i skulpture u javnom prostoru Općine Pučišća. Kiparu Herljeviću je, osim Povelje, uručena i Plaketa počasnog građanina. U svoj zahvali, kipar je i službeno obznanio kako Općini poklanja još jednu, treću skulpturu koju je vlastitim sredstvima dao izliti u bronci i dopremiti u Pučišća. Skulptura „Galijot“ privremeno je za ovu prigodu postavljena ispred zgrade OŠ Pučišća, a trajna lokacija će se odrediti odlukom Općinskog vijeća.

Svečanu sjednicu su svojim nastupima uveličali polaznici Osnovne glazbene škole Brač, Nora Vrandečić i Marcel Eterović, a okupljeni su druženje završili svečanim ručkom u Hotelu Puteus Palace.

U petak navečer je u prepunoj Dvorani Hrvatskog skupa predstavljena slikovnica „Mačica“ autorice Katarine Drpić u nakladi Narodne knjižnice „Hrvatski skup“ Pučišća. Slikovnicu je likovno obradila Kristina Bartl, a za grafičku pripremu je zaslužna Nikolina Sirovica. Uvodnu riječ imala je ravnateljica Knjižnice Zorka Martinić, a slikovnicu je uz stihove koje su čitali Petra Mihaić i Nikola Martinić, predstavila dr. sc. Lucija Puljak. Istaknula je da se radi o vrlo uspjeloj dvojezičnoj slikovnici s pjesmama pisanim na zavičajnom, pučiškom idiomu i standardnom hrvatskom jeziku. Ovakve su nam knjige potrebne jer je djecu važno naviknuti na sve zvukove materinjeg jezika još od najranije dobi.

Sam dan pučiškog zaštitnika svetoga Jere započeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobovima zaslužnih mještana, preminulih vijećnika i dužnosnika kao i dobitnika nagrada za životno djelo. Svečarsko raspoloženje uveličano je nastupom glazbenog sastava Brassčuta na Trgu Hrvatskoga skupa nakon čega je slavljena svečana sveta misa koju je predvodio dr. fra Domagoj Runje, profesor Svetog pisma sa Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu u koncelebraciji s brojnim bračkim svećenicima.

Program proslave nastavljen je poslijepodne prigodnim glazbenim programom s nastupom Danijela, Dajane i Tonča te sa tombolom u organizaciji TZO Pučišća. Glavni dio fešte bio je koncert pjevačice Jasne Zlokić pred brojnim mještanima i poklonicima s čitavog otoka. Na kraju koncerta održan je i veliki prigodni vatromet, a fešta je nakon toga trajala do ranih jutarnjih sati.

Galerija:







 
 




www.pucisca.hr
službene internet stranice općine Pučišća