• Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije
  • Pučišća fotograafije


  Postavi kao početnu  I  Dodaj u Favorites
    

Zanimljiva odredišta Ispis E-mail

Vidova gora:

Vidova gora sa vrhom Vidovica, visine 778m je najviše brdo otoka Brača i ujedno najviši vrh na Jadranskim otocima.
S vidikovca Vidove gore pruža se predivan pogled na sve strane otoka Brača i na vrlo razvedenu obalu susjednog otoka Hvara.

U podnožju visokih litica Vidove gore na južnoj strani otoka vidi se poznata plaža Zlatni rat.
Na vidikovcu Vidove gore za izletnike otvorena je tipično dalmatinska konoba, gdje se servira poznata bračka janjetina na ražnju, dalmatinski pršut, bračko vino i razni brački specijaliteti.

Područje Vidove gore je svijet tišine i nepatvorene prirode, proglašeno "značajnim krajolikom". Svježi planinski zrak i jedinstvena park šuma dalmatinskog crnog bora prvorazredna je prirodna ljepota s kojom raspolaže otok Brač.
Pješačke i biciklističke staze, zdravstveni i lovni turizam uz predivnu prirodu valjani su razlog posjete Vidovoj gori.


Pustinja Blaca:

Blaca, napušteni samostan, danas Brački muzej Pustinja Blaca, jedno je od najljepših izletišta na otoku Braču.

Nekadašnji samostan Blaca smjestio se u podnožju visoke strme litice. U njemu se nalaze velike spomeničke vrijednosti, mnogo knjiga, mala tiskara i jedna zvjezdarnica s teleskopima. Samostan je imao i vlastitu školu kao i crkvu posvećenu Uznesenju Marijinu koja je sagrađena 1588. U bilizini je izvor u litici Slap koji je obuhvaćen jednim bazenom. Također je tu i jedna duboka jama kao i nekadašnji pčelinjak.

Vjerovatno je mentalitet ljudi, koji potječu iz nekadašnje slobodne dalmatinske kneževine Poljica, razlog da su oni u samoći bili spremni boriti se s divljom prirodom i škrtom otočkom zemljom.


Zmajeva spilja:

Zmajeva spilja, još znana i kao Drakonjina spilja, prvorazredni je spomenik spiljskog života glagoljaša iz XV. stolječa. Reljefi koji se nalaze u spilji iscrtavaju tadašnji način života, te imaju značajno povjesno značenje.

Smještena oko 200m od sela Murvica ova je spilja poslužila kao obitavalište i kao hram poljičkih glagoljaša koji su sredinom XV. stoljeća prebjegli ovdje na nenaseljene strme južne obronke otoka da u spilji započnu svoj redovnički život i da ga uzdignu do zavidne visine zajedno s drugim pustinjama (eremitažama), kao što je bila pustinja Silvio zapadno od spilje, pustinja Stipančić s njezine jugoistočne strane, te pustinje Dutić i Dračeva luka zapadno od Murvice.

Visoko nad morem, odakle se proseže pogled u daleki Mediteran, čuvalo se i njegovalo glagoljaštvo i glagoljica. Odavde potječe rijedak primjerak hrvatskoga glagoljskog prvotiska misala iz 1483. godine, sada u Dominikanskom muzeju u Bolu.

Zmajeva spilja do danas čuva slavenske mitove o vilama, vukodlacima, morama i vješticama i mediteranske priče o Orkomarinu, jednookom divu koji živi u pećini.
Zmajeva ili Drakonjina pećina čuva osebujan svijet, koji kao da se preselio iz snoviđenja.

Zlatni rat:

Po mnogima najljepša plaža Jadrana, Zlatni rat, smještena je u neposrednoj blizini Bola, mjesta udaljenog dvadesetak minuta vožnje od Pučišća.
U podnožju visokih vrhova Vidove gore smjestila se ljepotica otoka Brača.

Prirodni fenomen, plaža koja se okomito "spaja" na kopno ima još jednu zanimljivost. Ovisno o smjeru vjetra, i valova, sam vrh plaže Punta rata "pomiče" se lijevo ili desno.

Zlatni rat jedno je od najboljih i najpoznatijih "spotova" za jedrenje na dasci na Jadranu. Tradicionalno se na Zlatnom ratu svake godine održava natjecanje u freestyleu, od ove godine uvršteno i u službeni kalendar natjecanja za svjetski kup.


Gažul:

Gažul je malo pastirsko naselje koje se nalazi u izvornom okolišu bračkih pastirskih stanova na bračkoj visoravni.

Selo je zimi napušteno dok ljeti možete, uz prethodni dogovor, probati tradicionalna bračka jela, te poznati brački specijalitet, vitalac.


Lovrečina:

Duboka uvala sa predivnom pješčanom plažom, nalazi se nedaleko od Pučišća.

Lovrečina je, osim što je izvrsno mjesto za provesti cijelodnevni izlet, i bogato arheološko nalazište.
Vidljivi su ostaci ranokršćanske crkve na čijoj je sjevernoj strani krsni zdenac križna oblika čiji je podanak izdignut nad podom, a nad njim je bio ciborij na četiri stupa s kapitelima i kamenim gredama.

To je jedinstveni primjer sačuvanog nadgrađa krsnog zdenca u Dalmaciji.

 
 




www.pucisca.hr
službene internet stranice općine Pučišća