Gastronomija Ispis

Salata od hobotnice ili muzgavaca

SASTOJCI (za 4 osobe):

- oko 1,5 kg hobotnice
- 2 zelene paprike
- 2-3 rajčice
- glavica crvenog luka
- sol
- papar
- 2 žlice nasjeckanog peršina
- crvenog vinskog octa po potrebi

NAČIN PRIPREME:

Hobotnicu natucite batom i stavite je kuhati u hladnu vodu. Neka se kuha otprilike 1 sat. Ohladite je i izrežite na kockice ili ploškice. Dodajte joj svježe zelene paprike, rajčice i crveni luk, sve izrezano na kockice, uz sol, papar, peršin i ocat. Do posluživanja je spremite u hladnjak. Zimi, kada nema svježeg povrća, hobotnici možete dodati kuhani krumpir izrezan na kriške i ulje.

Poslužite uz kriške limuna, rajčica i listove zelene salate.

 


 Riblja juha:

SASTOJCI (za 6 osoba):

- 1 kg ribe (oslić, raža, grdobina, mali škrpuni, škarpina ili batovina)
- velika glavica crvenog luka
- korijen celera
- trećina stručka peršina
- mrkva
- 2 rajčice
- krumpir
- 4 žlice maslinova ulja
- 4-5 zrna papra
- sol
- 2 režnja bijelog luka
- šalica riže

NAČIN PRIPREME:

m_juhaU 2 l hladne vode stavite pripremljeno povrće i maslinovo ulje. Kuhajte dok povrće ne omekša i dok tekućina ne postane ljepljiva. Dodajte ribu, papar u zrnu, posolite, te kuhajte još 20 minuta. Ribu i povrće procijedite. Nekoliko ribica očistite od kostiju pa s ispasiranim povrćem vratite u juhu. Tome dodajte opranu rižu, nasjeckani peršin i bijeli luk, te kuhajte još 15 minuta. Kuhanu ribu, preostalu iz riblje juhe, stavite na pladanj. Prema potrebi je posolite, popaprite i polijte maslinovim uljem.

Za prilog poslužite kuhani krumpir, zelenu salatu ili razne salate od povrća. Savjet: Ribu uvijek stavljajte u vrelu vodu jer se u hladnoj raspadne.

 


 Puževi na brački način:

SASTOJCI:

- 2 kg poljskih puževa
- sol
- papar
- maslinovo ulje 
   
 NAČIN PRIPREME:

m_puzeviUlovljene puževe stavite u drveni sanduk i ostavite ih desetak dana da se očiste od trave i sluzi. Prije pečenja dobro ih obrišite papirnatim ubrusom i stavite na žeravu ili na ploču od štednjaka. Odmah ih posolite i pecite 20 minuta. Pečeni su kad prestanu pjeniti i kad se meso počne odvajati od oklopa. Meso se vadi viljuškom i odmah jede uz topli kruh ili se nareže na komadiće, stavi u zdjelu i začini paprom i maslinovim uljem.

Poslužite uz kuhano divlje zelje ili blitvu.

 


 Brački vitalac:

SASTOJCI:

- janjeća crijeva
- jetra
- srce
- slezena
- mreža kojom je bila obavijena utroba
- papar
- sol
- maslinovo ulje
- dvije kriške kruha
- tanki ražanj 
   
 NAČIN PRIPREME:

Pripremite dobro oprana i posušena crijeva od janjeta koje je još na mlijeku i koje nije počelo jesti travu. Iznutrice operite, posušite i izrežite na što manje jednake komade. Na ražanj nataknite i naizmjence redajte pluća, jetru i slezenu. Sve posolite i stavite peći na laganoj žeravi. Neka se peče oko pola sata, a ako je žerava posve lagana, oko 45 minuta. Iznutrice moraju biti pečene oko 90%. Odmaknite ražanj od vatre i nožem skinite oštre vrhove pečene iznutrice da se dobije valjkasti oblik. Svu pečenu iznutricu dobro umotajte mrežom pa sve pomno obavijte crijevima, pazeći da se zatvore svi krajevi. Sve opet posolite, vratite ražanj na žeravu i pecite još oko 35 minuta, dok crijeva ne dobiju zlatnu boju. Odmaknite ražanj sa žerave, posložite ga na dasku i s njega u komadu izvucite vitalac, pomažući se s dvije kriške kruha. Izrežite ga na kose komade, tako da svaki komad dobije različite iznutrice. Vrh ražnja s vitalcem možete staviti i u posudu, čvrsto držeči cijeli ražanj u visini dok odozdo režete komade. To je lakši način skidanja vitalca s ražnja, ali nećete dobiti komade s različitim iznutricama. Komade po želji zalijte maslinovim uljem i popaprite.

Poslužite vruće, uz topli domaći kruh, mladi luk i crno vino.

 


 Rožata:

SASTOJCI:

- 6 jaja
- 5 žlica šećera
- 4 dcl mlijeka
- vanilin šećer
- naribana korica od limuna
- malo ruma
- 8 žlica šećera za kalup
 
    
 NAČIN PRIPREME:

m_rozataNa vatri u posudi od 1 l miješajte kuhačom 7-8 žlica šećera sve dok se ne rastopi, odnosno dok ne dobije boju meda. Šećer odmah razlijte po posudi ili ulijte u kalup, brzo ga razlijte naokolo, ostavite da se stegne i da počne pucketati. U zdjelu stavite mlijeko, šećer, jaja, vaniliju, malo ruma i koricu od limuna. Sve kratko izmiješajte pjenjačom, ulijte u kalup i stavite kuhati na paru. Neka kuha oko 1.5 sat. Osim na štednjaku, rožatu možete kuhati i poklopljenu u pećici dok se ne stegne kao puding. Stavite je u hladnjak.

Ukrasite je, po želji, tučenim slatkim vrhnjem i višnjama iz kompota ili je pospite naribanom čokoladom.


Bračke fritule:

SASTOJCI:

- 1 l vode
- 13 dag šećera
- 0,5 kg brašna
- 0,5 dcl rakije
- malo soli
- 10 dag grožđica
- korica od naranče
- vanilin šećer
- ulje za prženje 
   
 NAČIN PRIPREME:

m_frituleU uzavreloj vodi zahuhajte brašno, šećer i sol. Miješajući, kuhajte oko 15 minuta. Kad se ohladi, smjesu tucite drvenom žlicom ili miješalicom za tijesto. Dodajte rakiju, grožđice, vanilin šećer i narančinu koricu.
U posudi dobro ugrijte ulje i u njega stavljajte tijesto. Hvatajte ga rukom i otkidajte žličicom. Žličicu često umočite u ulje da se smjesa ne lijepi. Ako se fritule raspadaju, u smjesu dodajte još brašna. Iz ulja ih izvadite malim cjedilom i uvaljajte u šećer.


 Prženi bademi u šećeru:

SASTOJCI:

- velika žlica cijelih badema
- velika šalica šećera
- pola žlice vode 
   
 NAČIN PRIPREME:

m_bademiVodu i šećer stavite u široku plitku posudu i miješajte dok ne uzavre. Tada uspite bademe. Miješajte drvenom žlicom sve dok šećer ne dobije boju starog zlata i dok ne oblijepi bademe. Kad oni pokupe šećer, izvadite ih iz posude i raširite na bijeli masni papir. Ostavite ih neka se ohlade i potom ih spremite u papirnate vrećice ili staklenke.

Tako mogu trajati i do dva mjeseca.